Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Gyorsvasutat álmodik Florea Szászrégen és Székelykocsárd közé

Gyorsvasutat álmodik Florea Szászrégen és Székelykocsárd közé

A városfejlesztési stratégia és az új általános városrendezési terv (PUG) szabatos elkészítése érdekében egy drónról szeretne felvételeket készíttetni a városháza – nyilatkozta Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, aki elégedetlen amiatt, hogy városszerte vannak olyan területek és ingatlanok, amelyeket semmire nem használnak, de akadályozzák velük a város terjeszkedését, fejlődését. Az elkövetkező időszak nagylélegzetű terveiről számolt be legutóbbi sajtótájékoztatóján Marosvásárhely polgármestere, aki újra sérelmezte, hogy a kormány egyáltalán nem fektet hangsúlyt az uniós régiós pályázatok lehívására. Florea kifejtette: a 2014–2020-as időszakban már nem helyi, hanem regionális pályázatokra lehet uniós, vissza nem térítendő pénzalapokat lehívni, de ez csak akkor lehetséges, ha az ország vezetői elkészítették a „házifeladatukat”, és előkészítették a pályázati rendszert. Egy-egy pályázat összeállítása egy évbe is beletelik, az elbírálás legalább fél év, s sajnálatos módon Romániában még nincs kormányszinten kidolgozva a pályáztatáshoz szükséges kritériumrendszer. „Marosvásárhely és Maros megye csakis úgy lehet sikeres pályázó, ha Hargita és Beszterce megyével közösen dolgoz ki projekteket. Továbbra is fontosnak tartom, hogy erősítsük a város egyetemi központ jellegét, ezért hangsúlyt fektetünk egy orvosi kutatóközpont és a regionális kórház létrehozására”.

Dorin Florea fontosnak tartja, hogy megszüntesse Marosvásárhely elszigeteltségét, s erre szerinte csak akkor van lehetőség, ha a gyorsvasúttal összeköti a megyeszékhelyet a főbb vasúti csomópontokkal. „Ki kell építeni a Szászrégen–Nyárádtő–Székelykocsárd gyorsvasutat, hogy a Beszterce megyéből és Gyergyó irányából érkezők gyorsan eljuthassanak a vidrátszegi repülőtérre vagy Székelykocsárdra, ahol vasúti csomópont van” – hangoztatta a városvezető, aki fontosnak tartja azt is, hogy Marosvásárhelyen újabb sportbázisokat létesítsenek, s Marosvásárhely országos és nemzetközi sportvetélkedők helyszínévé váljon.

Az elöljáró közölte, hogy a készülő új általános városrendezési tervben (PUG) szerepelni fognak azok a földterületek, amelyeken újabb beruházásokat lehet majd megvalósítani. „Sajnálatos módon a környező polgármesteri hivatalok kaotikus módon adtak építkezési engedélyt az újabb utcák kialakításához, házak felépítéséhez, és ez hátrányosan érinti a mi terveinket. Azt is el kell mondanom, hogy városszerte vannak olyan épületek, területek, amelyeket valakik felvásároltak, de nem hasznosítanak, parlagon tartják, akadályozva a város fejlesztési terveit. Azt szeretném, hogy a Népi Egyetem drónjával több légifelvételt készítsünk, hogy pontosan lássuk, hol vannak beépítetlen, kihasználatlan területek, és azokkal mit tehetünk. A PUG elkészítése után nem tartom kizártnak, hogy a közérdekű beruházások elvégzése érdekében kisajátítjuk azokat a területeket és épületeket, amelyeket akár minisztériumok, akár magánszemélyek, cégcsoportok spekulatív célból tartanak” – nyilatkozta a városvezető.

Simon Virág – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére