Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Már a székely ízek ellen is háborút indítottak a gasztronómia kultúráját nem ismerők

Már a székely ízek ellen is háborút indítottak a gasztronómia kultúráját nem ismerők

Árucímkéinek kicserélésére kötelezte a román fogyasztóvédelmi hivatal azt a hentesárut forgalmazó céget, amely a „székely ízek” megnevezést használta. A hivatal vezetője szerint élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre való hivatkozás, habár található a hentes pultokon „román ízek” címkéjű termék is. Nem csoda, hogy ezeknek nincs nagy keletje…
A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi hivatal kihágásnak tekintette, hogy egy székelyudvarhelyi cég hentesáruit „székely ízek” felirattal forgalmazta. A cég ellen – melynek üzletében lejárt szavatosságú árut is találtak – 2000 lejes (140 ezer forint) bírságot róttak ki – írta a hatóság közleményére hivatkozva a Krónika című erdélyi lap.

Mircea Diacon főfelügyelő, a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője a marosvásárhelyi rádió érdeklődésére kifejtette, hogy nem léteznek „székely” ízek, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. A hivatal vezetője brutálisan megsértve a székely önérzetet gúnyosan így fogalmazott: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is. Élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata” – jelentette ki. A hatóság ezért feliratok kicserélésére szólította fel a hentesáruk készítőjét és forgalmazóját. Mircea Diacon nem kívánt reagálni arra, hogy az egyik áruházlánc viszont „román ízek” feliratú termékcsaládot forgalmaz.

Mózes István, a megbírságolt cég vezetője az MTI-nek elmondta, évek óta szerepel románul is, magyarul is termékeik címkéjén a „székely ízek” felirat. Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelmi hivatal képviselői többször is jártak a kézdivásárhelyi üzletükben, ahol előbb ezt kifogásolták, majd egy alaposabb vizsgálat során találtak az üzletben egy lejárt szavatosságú terméket is, mely az elárusító figyelmetlensége folytán maradt a polcon. Végül erre hivatkozva rótták ki a bírságot. Mózes István úgy döntött, nem dacol a hatósággal, inkább újracímkézi a termékeit, és kihagyja a székely ízekre utaló feliratot.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére