Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Ortodox parasztság. Inkább elárverezik a templomot minthogy visszadják a Görög Katolikus Egyháznak

Ortodox parasztság. Inkább elárverezik a templomot minthogy visszadják a Görög Katolikus Egyháznak

Premier: templomot árvereznek el
Nyilvános árverés keretében próbálja meg egy szászrégeni törvényszéki végrehajtó eladni a kásvai görög katolikus templomot. A február 10-én délelőtt 10 és 11 óra között rendezendő kikiáltásos licit egyedülálló a romániai vallástörténetben. Több mint nyolcszázezer lejt kell lepengetnie annak, aki a jövő kedden egy görgényvölgyi 19. századi templomot szeretne vásárolni. Az eladási kísérlet nem afféle korai április elsejei tréfa: a színromán Kásva görög katolikus istenházának a kalapács alá bocsátását egy törvényszéki végrehajtó hirdette meg. Sorin Rogát az ortodox egyház bízta meg a 810 ezer lejes összeg behajtásával, miután a marosvásárhelyi táblabíróságon véglegesen és megfellebbezhetetlenül pert nyert a görög katolikusok ellen. A bírói testület azok után ítélt meg egy több mint 650 ezer lejes kártérítést az ortodoxok javára, miután a görög katolikusok tizenhárom év pereskedés után papíron visszaszerezték az 1948-ban elkobzott templomukat, azonban a többségi vallás képviselői, egy újabb per keretében, követelték az elmúlt fél évszázadban végzett beruházások ellenértékét. Említésre méltó, hogy a görög katolikusoknak mindmáig nem sikerült birtokba venniük a visszanyert templomot. A karhatalom asszisztálása közepette a bejáratot elálló ortodoxok 2011. május 27-én nem engedték be sem görög katolikus falustársaikat, sem Radu Olteanu törvényszéki végrehajtót, a kommunista hatalomtól hat évtizeddel azelőtt ajándékba kapott templomba. Ioan Rusu ortodox pópa a végrehajtó előtt sértegetni kezdte Sorin Bogdan görög katolikus kollégáját, a felbőszült tömeg pedig füttykoncert és káromkodások közepette halállal fenyegette azt a néhány hívet, aki érvényt szeretett volna szerezni a bírósági ítéletnek.

Csaknem négy évvel a kásvai incidensek után a görög katolikusoknak mindmáig nem sikerült belépniük saját templomukba. Az őseik által 1858-ban épített istenházát – a többi három kásvai templommal együtt – az ortodoxok használják. Bár tettlegességre nem került sor, Sorin Bogdan lelkipásztort és híveit mindmáig érik sértő vagy fenyegető megjegyzések.

A görög katolikusok újabb megaláztatására hívták fel a szerdai sajtótájékoztatón a közvélemény figyelmét a Pro Európa Liga emberjogvédői. A civil szervezet társelnöke, Smaranda Enache igazságtalannak, cinikusnak és rendkívül veszélyesnek nevezte azt a végleges bírósági ítéletet, melyet 2013. június 12-én a marosvásárhelyi táblabíróság hozott, és amelyben helyet adott az ortodox egyház keresetének, miszerint a kásvai templom 1948-as államosítása óta történt befektetéseit a régi-új tulajdonos térítse meg.

„Nem elég, hogy a hosszas pereskedés után, az ortodox egyházzal cinkosságot vállaló hatóságok miatt a görög katolikus híveknek a mai napig sem sikerült birtokba venniük a nekik visszajuttatott templomot, a bíróság most arra kötelezi őket, hogy fizessék meg a falfestményeket, ikonokat és javításokat. És mivel nincs honnan előteremteniük a több mint hatszázezer lejt, elárverezik a templomukat, ami premiernek számít Romániában” – méltatlankodott Smaranda Enache. A Pro Európa Liga álláspontja szerint a döntés rendkívül veszélyes precedenst teremthet, az amúgy is folytonos hátrányba szorított görög katolikusokkal szemben.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére