Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Állami kitüntetéseket adtak át Csíkszeredában

Állami kitüntetéseket adtak át Csíkszeredában

Öt kiemelkedő, a közösségért tevékenykedő személyiséget díjaztak szerdán Csíkszeredában, a magyar állami kitüntetéseket Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja adta át – adja hírül Péter Beáta a kronika.ro-n.

A csíkszeredai főkonzulátus által szervezett eseményen kitüntetést vehetett át Kincses Előd jogász a Tőkés László 1989-es temesvári pere kapcsán az erdélyi magyar kisebbségi jogok védelme érdekében végzett ügyvédi munkája elismeréseként. Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozta Kincsesnek.

„Ő volt Tőkés László védője abban a kilakoltatási perben, amely végül is az 1989-es romániai forradalomhoz vezetett. A fekete márciusként ismert marosvásárhelyi események alatt kulcsszerepet játszott az események alakításában. Személyes fellépésével megakadályozta, hogy több ezer Hargita és Kovászna megyei székely menjen Marosvásárhelyre, mivel úgy tartotta, hogy a hatalomnak a zavargások eszkalációja áll érdekében” – hangzott el az ünnepségen Kincses méltatásában.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Szabó József, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület segesvári születésű elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum gondnoka is, aki a fehéregyházi Petőfi-emlékhely ápolása és a szórványmagyarság kultúrájának megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat.

Áder a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta a marosvásárhelyi születésű Gyéresi Árpádnak, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) nyugalmazott professzorának, tanszékvezetőjének. A kitüntetést a professzor tudományos életműve, valamint kiemelkedő oktatói és kutatói tevékenysége elismeréseként nyújtották át.

Máthé Márta, az egykori Szászrégeni Magyar Középiskola atyhai születésű, nyugalmazott matematikatanára, néptáncoktató az erdélyi magyar ifjúság jövője iránti felelősséggel végzett oktatói-nevelői munkája és sikeres táncpedagógiai tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Ugyancsak Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át a Kézdivásárhelyen született Boldizsár Béla, a Caritas Humanitárius Megsegítő Alapítvány vezetője a magyar történelmi múlt megjelenítését és az erdélyi magyarság identitásának megőrzését hatékonyan szolgáló erőfeszítései, valamint példaértékű emberi helytállása elismeréseként – írja a kronika.ro.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére