Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Az RMDSZ támogatásával úszta meg Dan Şova az előzetes letartóztatást

Az RMDSZ támogatásával úszta meg Dan Şova az előzetes letartóztatást

A magyar érdekképviselet így harcol a korrupció ellen
Bár a politikai nyilatkozatok szintjén valamennyi alakulat elítéli a korrupciót, és fűt-fát megígér azzal kapcsolatban, hogy nem akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját, amikor konkrét tettekre kerül a sor, egyből megdőlnek a hangzatos szándéknyilatkozatok. Ez történt konkrétan Románia Szenátusában tegnap, amikor a tisztelt felsőházban Dan Şova szociáldemokrata ex- közlekedési miniszter előzetes letartóztatásáról kellett szavazni. És szavaztak a hölgyek-urak, titkosan, fehér és fekete golyókkal.

A szavazásról készült egy felvétel – amely a cikk végén látható –, amelyen azonosították azt a 67 szenátor, aki nélkül nem lett volna lehetséges, hogy Románia több városában – egyebek mellett Kolozsváron is – a napokban utcára vonuljanak az emberek. Tiltakozásul az ellen, amit a parlamenti immunitás felfüggesztésének visszautasítása jelent. Azé a parlamenti immunitásét, amely mögé bújva bűnözök, korrupt politikusok vígan élhetik világukat.

A sztori a mi szempontunkból azért érdekes – azzal együtt, hogy a hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsított, a vádak szerint 3,5 millió lejt jogtalanul megszerző politikus szabadlábon hagyása önmagában is felháborító –, mert érdekképviseleti szövetségünk megint nagyot alakított. A Gândul által készített alábbi videón 35 képviselőt azonosítottak, akik a letartóztatás ellen szavaztak: bármilyen meglepő (vagy nem) közöttük RMDSZ-es szenátorok is feltűnnek.

A portál Verestóy Attilát nevesíti, ám a felvételeken Biró Rozália, László Attila és Tánczos Barna is látható. Nagyon valószínűnek tartjuk, hogy ha Verestóy úgy szavazott, ahogy, akkor a többiek sem cselekedtek másként. Annál is inkább, hogy László Attila Kolozs megyei szenátor ma úgy nyilatkozott: „Személy szerint az előzetes letartóztatást egy rendkívüli intézkedésnek tartom. Jogi szempontból nem áll le a bűnvádi eljárás, ha egy gyanúsítottat nem tartóztatnak le. Hagyjuk a bírákat eldönteni, hogy mi legyen ezeknek az embereknek a sorsa.”

Tulajdonképpen így igaz. Hagyjuk. Ebből azonban eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a személyes érdekek által orientált pártutasítás, és fegyelem már megint igen jól működött. Már csak azt nem értjük, hogy miért. Vajon ez a hála Borbély Lászlóért? Vagy minek köszönhető az RMDSZ eme hozzáállása? Annyira fontos ez a bizonyos Dan Șova, hogy muszáj volt újra tettekkel bizonyítani: a szövetség tulajdonképpen helyteleníti a korrupció elleni fellépés össztársadalmi elvárását?

Még kínosabbá az teszi a dolgot, hogy több nyugati ország bukaresti nagykövetsége is szót emelt szerdán amiatt, hogy a szenátus nem járult hozzá a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatásba helyezéséhez. Lássuk be, az RMDSZ nélkül ez a hatalmas teljesítmény nem jött volna össze.

A korrupt szociáldemokrata megmentésére jól összeszedték magukat, bárcsak ilyen jól működött volna a gépezet Nagy Zsolt esetében is. Már megint kínos, végtelenül kínos. De csak szerintünk. Kelemen Hunor például kifejezetten fölöslegesnek tartja a reggeltől estig tartó bilincscsörgést.

kolozsvaros.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére