Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Az etnikai érdekképviseletnek nincs alternatívája – Kelemen Hunor a szászrégeni lakossági fórumon –

Az etnikai érdekképviseletnek nincs alternatívája – Kelemen Hunor a szászrégeni lakossági fórumon –

Az etnikai érdekképviseletre továbbra sincs alternatíva, mert a magyar közösség jogaival és azok csorbulásával továbbra sem foglalkozik érdemben egyetlen hazai közszereplő sem. A bizalom visszanyerésével, egy markánsabb újratervezéssel a közképviselet jövője biztosítható – erről beszélt Kelemen Hunor szövetségi elnök február 26-án, csütörtökön este Szászrégenben, ahol az Ifjúsági házban megszervezett lakossági fórumon tájékoztatta a helyieket a Szövetség jövőbeli terveiről és a közelmúlt belpolitikai történéseiről. A találkozón szászrégeni pedagógusok, iskolaigazgatók és aligazgatók, egyházi elöljárók, vállalkozók vettek részt.

„Valós lehetőségeket sorakoztató jövőképre van szükségünk, amelyből nem hiányzik a kényesebb témák megfogalmazása sem. Ugyanakkor az RMDSZ igyekszik elkerülni a populizmust és a demagógiát, amely itthon egyre népszerűbb lesz a politikai közbeszédben” – tette hozzá Kelemen Hunor. Azt is elmondta a szászrégenieknek: az RMDSZ az újratervezés időszakába ért. Az átértékelés befejeztével a Szövetség barátságos és megbízható érdekképviseletet szeretne biztosítani amelyben mindenki otthon érzi magát, beleértve a fiatalokat és a politikából kiábrándultakat is.

„A magyarságnak nem pártokra, hanem értékeken alapuló szövetségre van szüksége, amely az eddiginél nagyobb alázattal, megértéssel fordul a közösség valamennyi tagja felé. Itt, Szászrégenben is bebizonyosodott, helyes az, hogy elsőrendű prioritásunknak, egyben a legnagyobb kihívásnak az anyanyelvű oktatás jövőjének biztosítását tekintjük. Ennek megalapozására stratégiát dolgozunk ki, szakemberek véleményét, hozzájárulását kértük. Népszerűtlen megoldásokra is kell számítanunk ezen a téren, hiszen lesz, ahol osztályokat kell összevonnunk vagy szétválasztanunk, újra kell gondolnunk a teljes magyar nyelvű oktatási intézményrendszert, figyelembe véve a gyermeklétszámot. Arról is el kell gondolkodnunk, érdemes-e felszámolnunk a lakónegyedi iskolák magyar tagozatait azáltal, hogy beiratkozáskor a városközpontban lévő iskolát választjuk” – jelentette ki a szövetségi elnök, aki szerint ehhez nem törvénymódosításra van szükség, hanem a magyar közösségnek egy határozottabb elképzelésére arról: milyen változtatások szükségesek a gyermekközpontú anyanyelvű oktatás hosszú távú fenntartásához.

A szászrégeni eseményen, amelynek kiemelt témája az oktatás volt, Kelemen Hunort a tanügyi szabályozásokról és vallástanításról, a belpolitikai változásokról, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemről, a marosvásárhelyi magyar polgármesterjelöltről, a készülő választási törvénymódosításról, a közelgő tisztújító RMDSZ-kongresszusról és a 2016-os parlamenti és önkormányzati választásokról kérdezték a jelenlévők.

Méltányolta a szövetségi elnök bátorságát a találkozó egyik felszólalója, aki szerint Kelemen Hunor helyesen járt el, amikor az ártatlanul szenvedő, börtönbüntetésre ítélt Nagy Zsolt mellett kiállt. A fórum másik résztvevője az RMDSZ újratervezésre vonatkozó szándékát tekintette pozitívumnak és elmondta: a szászrégeni találkozó – amely őszinte eszmecserére adott lehetőséget – meggyőzte arról, hogy a Szövetség gyakorlatba is ülteti azt a nyitást, amelyről az RMDSZ elnöke beszélt.

A lakossági fórum házigazdája Nagy András, az RMDSZ szászrégeni szervezetének elnök és Tudor Veronka országos nőszervezeti alelnök volt. A meghívottak között jelen volt Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, Csép Éva Andrea megyei tanácsos, az RMDSZ Maros megyei Nőszervezetének elnöke, Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a szászrégeni helyi önkormányzat RMDSZ-frakciójának tanácsosai, valamint Kristóf József, Magyaró, illetve Ördög Ferenc, Marosvécs polgármestere.
– See more at: http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/az-etnikai-erdekkepviseletnek-nincs-alternativaja-kelemen-hunor-a-szaszregeni-lakossagi-forumon#sthash.ulQnoif0.dpuf

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére