Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Veszélyben a segesvári UNESCO-védelem

Veszélyben a segesvári UNESCO-védelem

Veszélybe került a segesvári várnak az UNESCO világörökségi listáján elfoglalt helye – hívta fel a figyelmet Răzvan Şipoş, Maros megye főépítésze. Az illetékes szerint a nem kívánt lépés megelőzése érdekében felmerült, hogy lebontatják az engedély nélküli építményeket.

A főépítész, aki az UNESCO illetékes bizottságának tagjaként a két Maros megyei világörökségi helyért – Segesvár belvárosáért és a szászkézdi evangélikus erődtemplomért – felel, arra hívta fel a figyelmet, hogy az új építkezések miatt az egykori szász város kezdi elveszíteni autentikus arculatát. Ezért, az illetékes szerint az UNESCO részéről joggal tevődik fel a kérdés, hogy a segesvári önkormányzat képes-e az épített örökség megőrzésére.

„Mivel adva van ez az egyedi státus, az UNESCO-védelem, valószínűleg a megyében itt fogják majd elsőként lebontatni az engedély nélküli építményeket, hiszen fájdalmas, ami itt történik” – idézte Răzvan Şipoşt az Agerpres. A megyei főépítész arra is felhívta a figyelmet, hogy a segesvári városvezetésnek nemcsak a világörökség részét képező óvárosra kellene fokozottan figyelnie, hanem a település egészének az arculatára. Mint rámutatott, elfogadhatatlan, hogy a város bejáratainál feltehetően engedély nélkül épült gépkocsibontó telepek fogadják a turistákat.

Răzvan Şipoş szerint ugyan még nem fogalmazódott meg az UNESCO-védelem elvesztésének a veszélye, ezt azonban meg kell előzni, mint fogalmazott, „minden szegre oda kell figyelni”. Kifejtette, több szakember is mondta, hogy jelzi majd a rendellenességeket az UNESCO illetékeseinek, ugyanakkor több bűnvádi feljelentés is érkezett hozzájuk az illegális építkezések miatt.

A megyei főépítész szerint ezek alapján nagyszabású ellenőrzési akcióba kezdenek, és felelősségre vonják az illetékeseket. „Meg kell magyarázni a lakosoknak, hogy ami Segesváron van, az annyira értékes, hogy nem érdemes tönkretenni egy kocsma miatt” – mondta Şipoş, aki szerint egyre gyakoribb, hogy cementet használnak a szűk középkori utcák kövezéséhez. „Ha nem vagyunk figyelmesek, holnap aszfaltot öntenek” – kongatta meg a vészharangot az építész.

Rámutatott, bár a törvény előírja, hogy illetéktelen beavatkozás esetén az épített örökséget vissza kell állítani eredeti állapotába, a kár sokszor helyrehozhatatlan, ezt csak magas bírságokkal lehetne megelőzni. Rámutatott, hogy még a várbeli épületek felújításánál használt festék sem megfelelő, „a színek inkább hasonlítanak a Disneylandban használtakhoz, mint egy középkori várban alkalmazotthoz”.

Az illetéktelen beavatkozások között említette a nem megfelelő anyagok használatát, mint a padlócsempe, a nem odaillő cégéreket és reklámfelületeket, a szűk sikátorokban parkoló és közlekedő autókat. Elmondta, a közeljövőben szerveznek egy megyei szintű UNESCO-konferenciát, melyre számos, a világörökség részét képező hely felügyeletével megbízott neves szakértőt elhívnak, hogy megosszák tapasztalataikat a Maros megyeiekkel.

Pap Melinda
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére