Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Biró: az erdélyi pártoknak nem egymást kell legyőzni

Biró: az erdélyi pártoknak nem egymást kell legyőzni

Az erdélyi magyarságnak egyaránt szüksége van a magyar pártok versenye által megvalósuló szelekcióra és a közösség összezárására – jelentette ki Biró Zsolt. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke (képünkön) a nemzeti ünnep alkalmából szervezett szombat esti marosvásárhelyi gálaműsor előtt tartott beszédében szólt az erdélyi magyarság rendszerváltás óta eltelt 25 évéről és a közösség előtt álló kihívásokról.

A politikus szerint az eltelt negyed évszázad legfájóbb adata, hogy elfogyott a közösség csaknem harmadrésze, félmillióval kevesebb magyar él Erdélyben.

Úgy vélte, az erdélyi magyar pártoknak nem egymást kell legyőzniük, hanem azzal a „sötét erővel” kell szembenézniük, amely „félelemből vagy bűntudatból táplálkozva” el akarja vitatni a közösség jogát a szülőföldjéhez, az anyanyelvéhez. Ugyanakkor a közösséget fogva tartó félelem, kishitűség és közöny ellen is fel kell lépniük.

„Addig van magyar jövő Erdélyben, ameddig a választópolgár elsősorban etnikai alapon szavaz. Ebből következően a magyar–magyar versenynek csak úgy van értelme, ha az a közösség egészséges szelekcióját szolgálja. Egy egészséges közösségben ennek a szelekciónak érvényesülnie kell, de ahhoz, hogy egyáltalán fennmaradjon egy közösség közösségként, egészséges önvédelmi reflexeinek, így az összezárásnak is működnie kell” – jelentette ki Biró Zsolt.

Hozzátette, vannak olyan célok, amelyeket egymás ellenében a pártok nem tudnak megvalósítani, de ha az ernyőszervezetek ideje lejárt, akkor új egységet kell teremteni. „Csak bírálni, kritizálni nem elég, mint ahogy nem elég csupán elmélkedni sem. Tenni kell! Bírálat helyett építő kritika, elmélkedés helyett elméletek. Ez a felelős ellenzék feladata” – mondta Biró Zsolt. A gálaműsoron a Háromszék Táncegyüttes Gábor Áron című táncdrámáját mutatta be.
Krónika

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére