Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Erdély el fog szakadni Romániától – írja a Jurnalul National

Erdély el fog szakadni Romániától – írja a Jurnalul National

2015. március 14. / 12:45
Erdély el fog szakadni Romániától – írja a Jurnalul National
Románia rövid időn belül el fogja veszíteni Erdélyt és ez ellen szinte semmit se tehet – írja a Jurnalul National.

A román lapba, Ilie Șerbănescu írt elemzést, amelyet a kolozsvaros.ro közölt magyarul. A neves közgazdász és egykori reformügyi miniszter (1996-98) szerint az ország új elnöke nem kerülheti meg, hogy Erdély és a Regát folyamatos távolodásával foglalkozzon. A szakember rámutat. minden régiók a politikai határoktól függetlenül a gazdasági, hatalmi pólusok vonzáskörzetében mozognak. Úgy látja, hogy Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus a térségben. Budapest és Bécs sokkal erősebbek, és sokkal közelebb vannak.

Miközben Brassóból, vagy Nagyszebenből nem vezet gyorsforgalmi út Bukarestbe, az autópályák nyugat felől „megérkeztek Románia határaihoz, és Erdélyből is elindultak nyugat felé”. A külföldi befektetések „leragadnak” Erdélyben, és a Johannis személyétől remélt német tőkebeáramlás is csak a Kárpátok ívéig jut el. Șerbănescu rámutat: Temesvárt és Kolozsvárt hetente néhány repülőjárat köti össze Bukaresttel, míg ezeket a városokat hetente több tíz járat kapcsolja Budapesthez, Bécshez, és Frankfurthoz.

A politikum végül követi majd a gazdaságot. Erdély Bukarestről való „leválása” valószínűleg már csak idő kérdése – vonja le a következtetést a szerző.

Șerbănescu szerint a régió már érzelmileg is egyre kevésbé kötődik az ország többi részéhez.

„Az erdélyi többségi románok – és nem mások – fő tézise éppen az, hogy ők dolgoznak, a bukaresti mitikák (Miticã Dragomir a román Csányi Sándor, 18 éven át állt a román futballszövetség élén, amúgy hírhedten korrupt milliárdos, tavaly vád alá is helyezték) pedig csak szórják a pénzt!”

Az eddig nagyjából tényszerű elemzés itt távolodik el (sajnos) erősen a valóságtól. A szerző ugyanis nem kevesebbet állít, mint, hogy „már javában zajlanak a tárgyalások” a nagyhatalmak között Erdély leválásáról, amelyeknek Románia „csak egyszerű nézője”.

Forrás: kolozsvaros.ro

A román cikk: http://gandeste.org/general/ilie-serbanescu-5/51109

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére