Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Csíksomlyó – 500. évfordulós búcsú

Csíksomlyó – 500. évfordulós búcsú

Csíksomlyó különleges jelkép a magyarság szemében, a jelenleg Romániához tartozó székelyföldi településen a zarándokok nemcsak hitük mellett állnak ki, hanem minden évben kifejezik ragaszkodásukat nemzetükhöz és anyanyelvükhöz is. Az idei évben – a székely elnevezés szerint – „Babba Mária a Napba öltözött Boldogasszony” kegyszobor elkészítésének ötszázadik évfordulójára emlékeztek. A csíksomlyói búcsújárás története az eddig fellelt hiteles adatok szerint, még régebbre, 1440-es évekig nyúlik vissza. Azonban a Mária szobrot 500 éve készítették, majd egy legendák homályába vesző csata alkalmával vált Erdély szerte ismerté. A hagyomány szerint az 1567-es Tolvajos-tetői ütközet alatt a hívek a csíksomlyói templomban Babba Mária segítségét kérték az erőszakosan téríteni szándékozó fejedelem csapatai ellen, aki győzelemre segítette őket.

A Babba Mária elnevezés a kereszténység felvétele előtti hitünkbe enged bepillantást. A csángók mind a mai napig így hívják Szűz Máriát. Az ősmagyar hitvilágban jelenlévő keleti gyökerű – ázsiai – Boldogasszony, Babba Mária előképe a székely nép Mária kultuszában csúcsosodott ki. A „Napba öltözött asszony” ma is a székely-magyarság egyik legfontosabb vallási szimbóluma. Az MTI híradása szerint százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek a zarándokok.

A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet. A szentmise kezdése előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A zarándoklatra megérkezett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.
A szentmise ünnepi szónoklatát idén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondta. Számára a lengyelországi Czestochowa pálos szerzetesei készítettek kimondottan erre az alkalomra egy miseruhát, amelynek melli részén a csíksomlyói szűzanya képe, hátoldalán pedig a czestochowai Fekete Madonna képe található.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére