Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Románia az utolsó helyen könyvek szempontjából, van megye, ahol könyvtár sincs…

Románia az utolsó helyen könyvek szempontjából, van megye, ahol könyvtár sincs…

A könyvek nyomtatásának szempontjából Románia az Európai Unióban az utolsó helyen kullog, vannak megyék, ahol könyvtár sincs – jelentette ki Grigore Arsene, az AER (Asociaţiei Editorilor din România) elnöke.

A bukaresti Bookfest könyvvásár közeledtével (május 20-24), a kiadók szövetségének elnöke a bukaresti Humanitas könyvtárban, sajtótájékoztató keretében értékelte a romániai könyvnyomtatás jelenét. Az eseményen részt vett Csehország nagykövete, Vladimír Války is. Grigore Arsene, a kiadók szövetségének elnöke kijelentette, igencsak siralmas állapotok jellemzik a román könyvkiadást. „Arsene szerint a közelgő könyvvásár fontossága Románia szempontjából éppen ezért kiemelkedő: Romániában négy évvel ezelőtt 550 könyvtár létezett, most pedig 150. A leépültek valószínűleg olyan helyek, ahol még van egy-két könyv valamelyik sarokban. Ez egy sokatmondó adat, azt jelenti, hogy sok helyen elérhetetlen a könyvolvasás. Vannak olyan 70,000 lakosú városok, ahol könyvesbolt sincs, vannak olyan megyék, ahol könyvtár sincs”.

Az AER elnöke még hozzátette, csupán a kiadott könyvek száma alapján, Románia az utolsó helyet foglalja el az Európai Unióban.

[Forrás: Mediafax]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére