Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Csak az északi megyékben drágult a gáz

Csak az északi megyékben drágult a gáz

Évek óta először jelentősen eltér a földgáz ára az ország északi és nyugati felében élő lakosok számára: míg a déli megyéket kiszolgáló belga–francia GDF Suez energetikai csoport áprilistól csökkentette árait, az északi háztartási fogyasztókat ellátó német E.On drágította a gázt. Az Economica.net gazdasági hírportál összeállítása szerint a GDF Suez áprilistól egy megawattóra gázt 102,16 lejért értékesít, ez 10 százalékos visszaesés a márciusi 112,76 lejhez képest.

Ezzel szemben az E.On 1,45 százalékkal emelte árait, megawattóránként 116,5 lejről 118,19 lejre. Az árak egyébként nem tartalmazzák az általános forgalmi adót (áfa/TVA). Ennek nyomán az északi fogyasztók 15 százalékkal több pénzt fizetnek ugyanazért az elhasznált mennyiségért, mint a déli lakosok, holott korábban az eltérés mindössze 3 százalékos volt.

Az áprilisi árkiigazítást az Országos Energetikai Hatóság (ANRE) rendelte el, amelynek indoklása szerint az E.On-nak azért kellett árat emelnie, mert a 2011–2014-es időszakban a német cégcsoportnak egy utólag törvénytelennek nyilvánított kormányhatározat miatt pluszkiadásai voltak, amelyet még nem szerzett vissza teljes mértékben. Ehhez képest a belga–francia szolgáltató kiegyenlítette az eltérést.

A múlt hónaptól életbe lépett díjszabások július elsejéig lesznek érvényben, azt követően ugyanis – a kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodása értelmében – mindegyik gázszolgáltatónak drágítania kell a gázár-liberalizációs folyamat részeként.

Niculae Havrileţ, az ANRE elnöke nemrég úgy nyilatkozott: júniustól mintegy 7–8 százalékkal emelkednek az árak a háztartási fogyasztók számára függetlenül attól, hogy melyik szolgáltatóval állnak szerződésben. A teljes árliberalizációt 2018-ig kell megvalósítani a lakosok számára, ez azt jelenti, hogy a határidő után már nem az energetikai hatóság szabályozza a földgáz árát, hanem a szolgáltató külön megegyezést köt az egyes fogyasztókkal, és eszerint alakítják a díjszabásokat.

Kőrössy Andrea
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére