Navigáció: Kezdőlap / Sport / Európa-bajnokságon szerepel Székelyföld

Európa-bajnokságon szerepel Székelyföld

Hat csapat részvételével rendezi meg Debrecenben a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) szerdától vasárnapig (június 17–21.) az első Európa-bajnokságot. Székelyföld válogatottjának a ConIFA-világbajnok Nizza és Felvidék együtteseivel kell megmérkőznie az 1-es csoportban.
Számos változás történt a torna lebonyolításában. Előzőleg tizenkét csapat részvételével szerették volna megrendezni az első ilyen Eb-t, de Frankónia, Monaco és Nagorno-Karabah visszalépett, majd Okcitánia is jelezte, hogy nem vesz részt. Június elején további három csapat lépett vissza (Dél-Oszétia, Abházia és Észak-Ciprus), viszont a nemrég alakult Felvidék jelezte részvételi szándékát. Így a szervezők két hármas csoportot hoztak létre, ahonnan az első két helyezett jut az elődöntőbe.

Az Eb-t először az írországi Man-szigeten rendezték volna, ám az anyagi gondok miatt Budapestre került a szervezés, végül aztán Debrecenben, az Oláh Gábor utcai Stadionban és a Gyulai István Atlétikai Stadionban rendezik meg június 17–21. között. Nem lesz környezetidegen az előbbi stadion a székely válogatottnak, hiszen debütáló mérkőzésüket is ott rendezték: a Debreceni VSC elleni találkozón mutatkozott be a csapat – 6–0-s vereséget szenvedtek a Lokitól.

„A csoportbeli egyik ellenféllel, Felvidékkel egy hónappal ezelőtt játszottunk, szerintem verhető. A mezőny többi csapatáról nem tudunk szinte semmit. Természetesen az eredmény is fontos, de más értékei is vannak ennek a bajnokságnak. Sajnos azok a játékosok, akik több meccsen is szerepeltek a válogatottban, most nem lehetnek velünk, mivel az udvarhelyi nagypályásoknak selejtezőjük van a hétvégén. Külön köszönet jár a játékosoknak és a stábnak, amiért szabadságuk alatt bevállalták és részt vesznek a tornán” – mondta Jakab Zoltán, Székelyföld szövetségi kapitánya, aki szerint a dobogós helyezés már nagyon jó eredménynek számíthat.

A mezőnyben ott van a tavalyi ConIFA világbajnokság két döntőse, az aranyérmes Nizzai Grófság és az ezüstérmes Ellan Vannin válogatottja is.

A ConIFA Európa-bajnokság mezőnye. 1-es csoport: Nizzai Grófság (Franciaország, francia másod-harmad osztályú játékosok), Székelyföld, Felvidék (Szlovákia); 2-es csoport: Padánia (Olaszország, Mario Balotelli testvérével a soraiban), Magyar roma válogatott, Ellan Vannin (Man-szigetek, harmad-negyed osztályú játékosok).

ConIFA Európa-bajnokság (romániai idő szerinti menetrend): szerda, 17.00 Padánia–Roma válogatott (2-es csoport), 20.30 Székelyföld–Nizza (1-es csoport), csütörtök, 17.00 Roma válogatott–Ellan Vannin (2), 20.30 Felvidék–Székelyföld (1); péntek, 16.00 Padánia–Ellan Vannin (2), 19.00 Felvidék–Nizza (1); szombat, 16.00 1-es elődöntő, 19.00 2-es elődöntő; vasárnap, 11.00 5–6. helyért, 14.00 bronzmérkőzés, 17.00 döntő.

Székelyföld kerete: Nagy Béla Barna, Máté József, Dénes Norbert (mind Sepsiszentgyörgy), Niczuly Roland, Gazda József, Molnár Péter, Adrian Cășineanu (mind Kézdivásárhely), Kis Szabolcs, Szőcs Loránd, Bíró Attila (mind Székelyudvarhely), Veress Zoltán, Oprea Róbert (Nyárádszereda), Csíki Dénes (Nagygalambfalva), Magyari Szilárd (Farkaslaka), Silion Petru (Szováta), Mánya Szabolcs (Maksa), Hodgyai László (Csíkszereda), Benkő Norbert (Szentegyháza), Kovács Ákos (Székelykeresztúr), Miklós Tamás (Mikóújfalu), Bálint Dávid (Kerepestarcsa). Stáb: Jakab Zoltán (vezetőedző, Farkaslaka), Novák Vilmos (edző, Nyárádszereda), Klein László (kapusedző, Székelykeresztúr).

Zátyi Tibor
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére