Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Felfüggesztett börtönbüntetés Vasile Gliga képviselőnek

Felfüggesztett börtönbüntetés Vasile Gliga képviselőnek

A Legfelsőbb Semmítőszék nem változtatta meg a korábbi ítéletet, miszerint a Maros megyei Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Vasile Gliga parlamenti képviselőt egy éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték érdekellentéti okok miatt. A képviselő ellen 2014. januárjában indult eljárás, amikor az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) megállapította, hogy parlamenti irodájába a feleségét alkalmazta. Az ANI szerint a képviselő 2009. január 5. és 2011. március 28. között alkalmazta a feleségét 27 095 lej fizetésért, ami nagyjából 1003,51 lejes havi fizetésnek felel meg.

A 2003. évi 161-es számú törvény szabályozza az érdekellentéti összeférhetetlenséget.

Kerekes Károly képviselőt hasonló okból marasztalta el a Legfelsőbb Semmítőszék, annyi különbséggel, hogy a magyar nemzetiségű képviselőre előbb két évi, majd egy év és hat hónapi felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. Akkor, amikor az ítélet megszületett, Kerekes rámutatott: novemberben a londoni parlamentben járt egy hivatalos küldöttség tagjaként, és kiderült, ott sem tiltják a családtagok alkalmazását, csupán két főben maximalizálják a számukat.

Franciaországban egyébként a bérként fizethető összeg felső határát szabják meg. Amúgy sehol a világon nincs olyan jogszabály, amely tiltaná a honatyáknak rokonaik alkalmazását.

Bakó Zoltán
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére