Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Futurisztikus tervek Szászrégennel

Futurisztikus tervek Szászrégennel

A szászrégeni, kedden a nyárádtői önkormányzati ülésén vett részt a marosvásárhelyi városvezetés hétfőn, ismertetve a regionális terveit, támogatást kérve a közös pályázatok megírásához, uniós pénzek lehívásához.
Dorin Florea polgármester, Claudiu Maior alpolgármester és Andrei Mureșan, a marosvásárhelyi városháza jegyzője a hétfői ülésen többek között két nagylélegzetű tervről beszélt. Ismertették Florea elképzelését, miszerint gyorsforgalmi utat és vasútvonalat építenének Szászrégen, Marosvásárhely és Nyárádtő között, amellyel gyorsan meg lehetne közelíteni a repülőteret, a leendő autópályát. Florea szerint Régenen keresztül érkeznek a megyeszékhelyre a Hargita, Kovászna és Brassó megyeiek is, így az ő szempontjukból is fontos lenne kiépíteni ezeket a modern, közlekedési útvonalakat.

„Marosvásárhely kívül esik a modern vasútvonalaktól, a megyei vasútvonal nincs villamosítva, sok a tennivaló ezen a téren is. Lehet, hogy kissé futurisztikusnak tűnnek most ezek a tervek, de csakis közösen, regionális pályázatokat kidolgozva lehet fejlődést elérni. Ha elszalasztjuk ezeket az uniós pénzalapokat, saját és kormánypénzekből soha nem tudjuk e nagylélegzetű terveinket megvalósítani” – hangoztatta Florea, aki Szászrégenben elmondta azt is: régi terve, hogy Marosvásárhelyt a ratosnyai víztározóból lássák el ivóvízzel.

„Tudjuk, hogy sokkal jobb az a víz, azt is tudjuk, hogy elegendő ahhoz, hogy ellássa a Mezőséget és a megyeszékhelyet, a közbeeső településekkel együtt. Azt láttam, hogy a régeniek nyitottak voltak a közös tervezésre. Őszig kell ezeket a projekteket átbeszéljék, és döntsenek róluk. Aztán felkérem a megyei tanácsot, hogy hangolja össze a pályázatot, vagy létre kell hoznunk egy egyesületet, amely elkészíti majd a regionális pályázatokat. Remélem, Nyárádtőn is hasonlóan nyitottak lesznek” – mondta Florea.

A Vásárhelyi Hírlap érdeklődésére Nagy András szászrégeni önkormányzati képviselő elmondta, hasznosnak tartja az ilyen információközlő találkozásokat, de csak akkor, ha az általános beszélgetéseken, projektismertetőkön túl konkrét, közös tervek is születnek. „Pontosan kell tudnunk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak Szászrégennek ezekből a tervekből, mennyi az egyéni hozzájárulás, milyen részt lehet pályázatból megoldani. Jó lenne, ha a szászrégeni polgármester, aki eddig sok mindent nem tett, komolyan venné az együttműködési javaslatot, s konkrét lépéseket tenne” – mondta Nagy András, aki sérelmezte, hogy Marosvásárhelyt nem képviselte a régeni önkormányzati ülésen Peti András alpolgármester is.

Simon Virág
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére