Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Az államé maradnak a Maros megyei Éltető-erdők ( egyelőre )

Az államé maradnak a Maros megyei Éltető-erdők ( egyelőre )

Hétezer hektárnyi erdő marad az állam tulajdonában a Maros megyei Ratosnya és Palotailva környékén, miután a botoşani-i törvényszék úgy döntött, hogy a területeket jogtalanul igényelték vissza az Éltető család örökösei. A bírósági ítélet jogerős.
A Maros megyei prefektus csütörtökön számolt be arról, hogy az örökösök még 2005-ben nyújtották be restitúciós kérelmüket. Az érintettek Palotailva közelében 3519 hektárnyi, míg Ratosnya mellett 3834 hektárnyi erdőt igényeltek vissza – számolt be a Vocea Transilvaniei.

A magánterületek jogállásáért felelős megyei bizottság 2007-ben elutasította a kéréseket, indoklásuk szerint ugyanis a területeket még egy 1944-ben kibocsátott megegyezés, illetve egy 1945-ös törvény alapján vette át az állam, vagyis az erdőket még a kommunista rezsim hatalomra kerülése előtt államosították. A restitúcióra vonatkozó 2005/247-es jogszabály azonban csak az ezt követő időszakban elkobzott javak visszaszolgáltatására vonatkozik.

Az örökösök pert indítottak: az ügyet a szászrégeni bíróság a Botoşani megyei Dorohoi város bíróságához irányította, amely 2014 januárjában megalapozatlannak ítélte a leszármazottak panaszát, ezért visszautasította azt. Az örökösök fellebbeztek, a botoşani-i törvényszék azonban másodfokon sem adott igazat nekik.

A jogerős ítéletet ez év július 6-án hozták meg. Lucian Goga Maros megyei prefektus – aki a magánterületek jogállásáért felelős bizottság tagja – közleményében az erdészeti igazgatóságnak, a pénzügyminisztériumnak és az országos restitúciós hatóságnak is köszönetet mondott „a támogatásért”.

A kormányhivatal eddig közel 80 ezer hektárnyi erdőt szerzett vissza bírósági eljárások nyomán, tíz elvesztett per keretében pedig 8183 hektárnyi területtől esett el. Számos eljárás ugyanakkor még folyamatban van, ezek többek között a Bánffy és a Farkas család egykori vagyonát érintik, a bíróságoknak pedig 35–40 ezer hektárnyi erdő jogos tulajdonosáról kell dönteniük. Bánffy Dániel báró örököseinek 2007-ben szolgáltattak vissza 9300 hektár erdőt, a prefektúra azonban a döntés érvénytelenítését kérvényezte még tavaly.

Kőrössy Andrea
krónika

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére