Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Magyarországi díjköteles autóutak

Magyarországi díjköteles autóutak

Február elsejétôl Magyarország területén bizonyos autóutak díjkötelesekké váltak. Az úthálózat-használati rendeletek és módosítások kapcsán kerestük meg az illetékes hatóságot annak érdekében, hogy tájékozódjunk, mire érdemes odafigyelni az anyaországi úthálózat használata során a bírságolás elkerülése érdekében.

Amint megtudtuk, a nyári idôszakban a díjköteles utakon fokozott ellenôrzések várhatók. A megszokott ellenôrzô kapus és mobil ellenôrzô autós jelenlét mellett mobilcsoportos ellenôrzésekre is számítani lehet. A mobilcsoportos, megállításos ellenôrzések során a jogsértô autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést. A HU-GO rendszerben már bevált ellenôrzési módszer révén azonnal kiszûrhetô, ha egy adott mérôponton a jármûnek az áthaladás pillanatában nincs érvényes úthasználati jogosultsága.

– A Magyarország területére gépjármûvel érkezô turistának milyen jellegû kötelezettségei vannak az országos úthálózat használatát illetôen? – kérdeztük Kibédi-Varga Lajost, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivôjét.

– Az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történô felhajtás elôtt kell megváltani, amit érdemes az utazás megkezdése elôtt megejteni. Az utólag megváltott (akár csak percekkel késôbb vásárolt) matrica jogosulatlan úthasználatnak minôsül, és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. A kifizetés és aláírás elôtt ajánlatos ellenôrizni a rendszám, a felségjelzés, a kategóriabesorolás és az érvényességi idô helyességét is. Az adatok ellenôrzése az e- matricát vásárló autós feladata és felelôssége.

– Miként tájékoztatják a gépjármûvezetôt arról, hogy melyek a fizetôs, illetve ingyenesen használható autóutak?

– A gyorsforgalmi utak többsége díjkötelessé vált, ezért az autópályát vagy autóutat jelzô tábla a fizetôs szakasz kezdetét is jelöli. A fôváros környéki szakaszokon a fizetôs szakaszok kezdetére kiegészítô tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestrôl kivezetô szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont elôtt figyelmeztetnek arra, hogy mekkora távolság után következik a fizetôs autópálya-szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelzô táblák tájékoztatnak a díjköteles útvonal kezdetérôl az arra való ráhajtás elôtt, így az autósok a díjköteles szakasz elôtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat. Az e-matricás rendszerben továbbra is csak az autópályák és az autóutak fizetôsek Magyarországon, tehát a fôúthálózat díjmentesen használható. A díjköteles úthálózat országos és megyei térképei a http://www.nemzetiutdij.hu/Halozat/ honlapon tanulmányozhatók.

– Melyik útszakaszokon lehet továbbra is díjmentesen közlekedni?

– Február elsejétôl Magyarország területén csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni: az M31-es autópálya, M86-os autóút, M8-as autópálya, az M9-es autóútnak a 6-os számú fôút és 51-es számú fôút közötti szakasza, az M9-es autóút (61. számú fôút jelzés) Kaposvárt elkerülô szakasza, az M4 autóút (4-es számú fôútjelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülôtérre vezetô út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz) M0 autóút alábbi szakaszai: 1. sz. fôút és az M5 autópálya közötti szakasza, az M4 autóút (4. sz. fôút) és M3 közötti szakasza, a Megyeri híd 11. sz. fôút és a 2. sz. fôút közötti szakasza. Ezeken kívül az M0 további részei, valamint a körgyûrûn belül a gyorsforgalmi utak ki- és bevezetô szakaszai mellett egyes városi elkerülôk és autóutak is díjkötelessé váltak.

A MOL-kutaknál is beszerezhetô az e-matrica

– Mire figyeljenek például a Romániából érkezô gépjármû-tulajdonosok, akik az ártándi határátkelônél lépnek Magyarország területére, és Budapest irányába tartanak? Melyik településtôl, útszakasztól kötelesek útadómatricát vásárolni?

– Ártánd–Budapest viszonylatban a GoogleMaps által tervezett útvonal szerint az autós az M35-ös végcsomópontjában hajt fel a díjköteles útra, majd az M3-as autópályán éri el a fôvárost. Budapesten az M3-as bevezetô szakasza a 11. számú Szentmihályi úti csomópontig fizetôs.

– A battonyai átkelônél Budapest irányába tartók mire kell figyeljenek?

– A Battonya–Budapest szakaszon az autós Makónál hajt fel az M43-as autópályára. Ez a szakasz jelenleg a 35-ös számú makói csomópontig fizetôs, míg az M5-ös autópálya a röszkei határállomástól a Budapest 13-as számú Szentlôrinci úti csomópontig. A városokat elkerülô gyorsforgalmi szakaszok (pl. Kecskemét) szintén díjkötelessé váltak.

– Horvátországba, illetve Ausztriába tartó gépjármû-tulajdonosnak milyen idôtartamú e-matricát érdemes vásárolnia?

– A tíznapos matricával a teljes magyarországi díjköteles úthálózaton lehet közlekedni az érvényességi idôtartamon belül. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a tranzitforgalom úthasználati szokásaihoz továbbra is a tíznapos, havi és éves e-matricák a legmegfelelôbbek. Ha ezt az autós a szabályok szerint elôre (a díjköteles szakaszra való felhajtás elôtt) megváltja, az e-matrica érvényességi idején belül nyugodtan használhatja a teljes magyarországi díjköteles úthálózatot.

– A motorkerékpároknak is kötelezô megváltani a matricát a díjköteles szakaszokra?

– A használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, a személygépkocsik és azok pótkocsija, továbbá a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegû tehergépjármûvek, lakóautók és autóbuszok, valamint ezek vontatmányai.

– Mennyibe kerül egy személygépkocsira, illetve hol vásárolhatók meg az útadómatricák?

– A 3,5 tonnánál kisebb személygépkocsik és motorkerékpárok tíz napra érvényes úthasználati díja 2975 forintba, míg a havi 4780 forintba kerül. Az e-matricák az üzemanyagtöltô állomásokon is megvásárolhatók. Marosvásárhelyen és Erdélyben a MOL- benzinkutaknál is (ezt tavaly személyesen is ellenôriztem). Magyarország területén értékesítési pontokon, illetve a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, ugyanakkor megvásárolható online a https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ oldalon, illetve sms-ben – tájékoztatott a szóvivô.

Szer Pálosy Piroska
népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére