Navigáció: Kezdőlap / Események / Szervezik a Segesvári Középkori Fesztivált

Szervezik a Segesvári Középkori Fesztivált

Több Guinness-rekordot készülnek megdönteni
Kedden délelôtt egy marosvásárhelyi kávézóban tartottak sajtótájékoztatót Liviu Pancu színmûvész és társai, a Segesvári Középkori Fesztivál szervezôi. A 23. alkalommal sorra kerülô rendezvényt az idén július 23–26. között tartják, és Sergiu Nicolaescunak, a közismert, nemrég elhunyt rendezônek, politikusnak az emlékének ajánlják.

A rendezvény egyik fô partnere a játékfilmkészítôk országos szervezete, ezért a fesztiválnak igyekeztek új arculatot adni. A mûszaki igazgató Dan Gliga, aki korábban a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban dolgozott. Liviu Pancu elmondta, Sergiu Nicolaescu nemzetközi szereposztással, híres mûvészekkel készített játékfilmet François Villon francia költôrôl. Az idei fesztivál az ô korát idézi majd. Most is négy színpadon lesznek színházi és zenei elôadások, lovagi tornák és bemutatók. A fôszínpad ezúttal is a Vár téren lesz, azzal a különbséggel, hogy az elôzô fesztiváloktól eltérôen másfelé nyílik. Ezenkívül lesz majd színpad a Boema cukrászda elôtt, a Petôfi Sándor téren, valamint a Sigma téren (a váron kívül, a központhoz közel) és a polgármesteri hivatal mögött, ahol jelenleg Vlad Tepes szobra áll. A vár tereit az idén úgy rendezik be, hogy egy-egy tér egy-egy középkori mesterségnek adjon otthont: lesz terük a fazekasoknak, rézmûveseknek stb., ahol nemcsak termékeket lehet majd vásárolni, hanem élôben is látható lesz, miként dolgoznak a mesterek.

Liviu Pancu elmondta, az idén megkéstek a szervezéssel, ezért jóval kevesebb lovagi rendet hívtak meg, mint az elôzô években. A romániai rendeken kívül lesznek még magyarországi és bulgáriai hagyományôrzôk is. Továbbra is a színházé és a zenéé lesz a fôszerep – mondta a fôszervezô, aki azt is elárulta, hogy több elôadóval, vendéggel még nem egyeztettek, ezért nem véglegesítették a programot. A rendezvényre a belépô 10 lej személyenként, és ezzel egy egész napot el lehet tölteni a várban. Azt is megtudtuk, hogy négy Guinness-rekordot is készülnek megdönteni. A várban felállítanak egy 4 méteres kardot, ezenkívül a segesvári óratoronyból leengedik a világ legnagyobb zászlaját, ami 30 méteres lesz. Ezen természetesen a város és a fesztivál címere látható majd. Ugyanakkor a Sigma téren 20 méter hosszú perecet akarnak készíteni. Ezzel a világrekordok listájára szeretnének kerülni, de egy országos rekordot is készülnek megdönteni, a várban készítik el az ország legnagyobb hagyományos népi maszkját. Már jelentették mindezt a Guinness rekordkönyvet adminisztrálóknak, akiknek a képviselôi jelen lesznek a fesztiválon.

Liviu Pancu elmondta, az idei fesztivál költségvetése 350.000 – 400.000 lej között van, és több mint 300 elôadót, animátort mozgat meg naponta. A város polgármesteri hivatala 130.000 lejjel járul hozzá a költségekhez. Az idén elôször a segesvári turisztikai egyesület nem vállalt partnerséget, ennek ellenére néhányan azok közül, akik itt dolgoztak, segítik a szervezést – fejtette ki a fesztivál mûvészeti igazgatója.

A fesztivál élôben is követhetô majd a http://www.sighisoaramedievala.ro elérhetôségen. A színmûvész büszkén említette, hogy eddig több mint 3 millió látogatója volt a honlapnak. A részletes programot késôbb hozzák nyilvánosságra.

-vagy-

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére