Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Harmadszorra Szászrégeni Magyar Napok 2015. augusztus 27 – 30

Harmadszorra Szászrégeni Magyar Napok 2015. augusztus 27 – 30

Előzetes
A Szászrégeni Kemény János Művelődási Társaság és a helyi RMDSZ szervezésében ebben az esztendőben – augusztus 27 és 30-a között -, harmadik alkalommal kerül sor a Szászrégeni Magyar Napok rendezvénysorozatra.
Ízelítőként a programból:
Augusztus 27., csütörtök
A radnótfájai Kistemplomban, délután 6.00 órai kezdettel a Humana Regun Egyesület szervezésében kerül sor a Menni, vagy maradni? című előadásra melyen a szervezők – beszélgetés formájában – a magyarság számának csökkenésére, az elvándorlás okaira próbálnak választ kapni. Mit tehetnek egyházaink, az iskola, a civil szervezetek a politikum azért, hogy csökkentsük a kivándorlók számát?
A rendezvény egy irodalmi-zenés összeállítás keretében fog lezajlani, amelyen közreműködnek a Humana Regun Egyesület tagjai, Géczi Jancsi a Titán együttes zongoristája, Bondor Anna Renáta és Nagy Endre, valamint az irodalmi rendezvényeken díjazott diákok.
A belépés ingyenes, de a szervezők elfogadnak adományokat, melyet Ady István lp. által működtetett szászrégeni szórványkollégium megsegítésére ajánlanak fel. Lesz tombola és szeretetfogadás.
Augusztus 28, péntek
Délelőtt 11.00 és 13.00 óra között a radnótfájai Kistemplom lesz az otthona a Réges – Régen című történelmi vetélkedőnek, melyet a Rákóczi Szövetség égisze alatt Nagy Atilla tanár szervez líceumi diákok számára.
Délután 4.00 óra és 5.30 óra között – Kereszthegy – filmvetítés a DIO-Házban.
Délután 6.00 és este 8.00 óra között az Eugen Nicoară Művelődési Ház nagytermébe várjuk a szászrégenieket. A szászrégeni magyarságért című gálaest keretében kerül sor a hivatalos megnyitora, ekkor hangzanak el a meghívott vendégek köszöntő beszédei. Ugyancsak ekkor díjazzák a történelmi vetélkedő nyerteseit és osztják ki a 2015-ös életműdíjakat.
A gálaest második részében a Codex régizene együttes előadására kerül sor. Az együttes 1996 őszén alakult sepsiszentgyörgyi, brassói és csíkszeredai zenetanárokból. Céljuk a XV-XIX. századi magyar (elsősorban erdélyi) és európai műzene megszólaltatása korhű hangszertípusokon és korhű előadási stílusban. A belépés ingyenes.
Augusztus 29., szombat
Délelőtt 10.00 és 11.30 óra között ismét a művelődési ház nagyterme a Magyar Napok helyszíne.
Főleg I – VIII osztályos diákoknak és diákokról szól a Vidám percek című előadás. A Roszcsontok (Petru Maior Líceum) színjátszói bemutatják a Bolondos királyság – királyi bolondság mesejátékot, a Csim-Bumm Ifjúsági és Gyermekszínjátszó Csoport jelenetet ad elő a Tiritarka oskola című sulikomédiából. A Gyöngyharmat tánccsoport (Alexandru Ceusianu Gimnázium) néptáncokat mutat be, a Vidám csapat tagjai (Petru Maior L.) nótákkal, vidám dalokkla lépnek fel. Közreműködnek néhányan a Hagyományőrző rügyecskék és a Madárka-madárka népdalvetélkedők résztvevői közül is, akik népdalokkal szórakoztatják a jelenlevőket. A belépés ingyenes.
Délután 4.00 és 6.00 óra között Nagy Atilla tanár történelmi sétára hívja meg múltunk, történelmünk iránt érdeklődő szászrégenieket. Találkozási pont az evangélikus templom. A jelenlevők elsétálnak Szászrégen néhány jellegzetes épületéhez, és a helyszínen elbeszélgethetnek a csoportot kisérő történészekkel.
Délután 6.00 órára az evangélikus templomba orgonakoncertre várjuk a zenekedvelőket. Fellép Pozsár Róbert kolozsvári orgonaművész. Barokk és romantikus műveket hallhatunk előadásában. A belépés ingyenes.
Este 7 óra 30 perckor az Eugen Nicoară Művelődési Ház nagytermébe hívjuk a színházszerető közönséget. A csíkszeredai Open Stage – Székelylend színjátszói (a stand up comedy műfajban) kabaréjeleneteket adnak elő, melyeket zenével fűszereznek. A belepés ingyenes.
Augusztus 30., vasárnap
Az egésznapos rendezvények színhelye az Avântul sporttelep és az ott felállított színpad.
9.00 óra – a kispályás labdarúgó bajnokság;
10.00 óra – a gulyásfőzés;
10,00 óra – a gyerekprogramok az RMDSZ Nőszervezetének szervezésében. Zsákbanfutas, nevetőverseny, mosólydobás, lufi formázás, mesekitalálás, hajfonás és fodrászat, arcfestés és fizikai kisérletek.
12.00 óra – a szászrégeni fúvószenekar műsora.
2.00 órakor kerül sor az ünnepi kenyéráldásra melyet történelmi egyházaink lelkészei végeznek.
16.00 óra – néptánc – a szászrégeni Kerekerdő és Gyöngyvirág, a marosfelfalusi Biborka, a kisfülpösi Lángvirág néptánccsoportok közreműködésével.
A nyertes focicsapat és a gulyásfőző verseny legjobbjainak díjazása.
18.30 óra – Szabó Előd és Nagy Róbert által írt rockoratoriumot tekinthetik meg a jelenlevők. Az “1848 – Volt egy szabadságharc” – ban olyan magyarországi és erdélyi művészek kaptak szerepet mint Kalapács József, Tóth Reni – ex Kormorán, Márton Fruzsina, Szabó Gyula-Győző, valamint a szászrégeni líceumok magyar diák néptáncosai.
– koreográfus Kovács János. Látványterv: Gombos Róbert.
A rendezvény lampioneregetéssel zárul.
A III. Szászrégeni Magyar Napok szervezői: a szászrégeni Kemény János Művelődési Társaság, az RMDSZ szászrégeni szervezete. Társszervezők: Rákóczi Szövetség, szászrégeni Humana Regun Egyesület. Az RMDSZ szászrégeni Nőszervezete.
A III. Szászrégeni Magyar Napok főtámogatói: Bethlen Gábor Alap, Maros megye tanácsa, országos RMDSZ elnöki hivatala, Szászrégen Önkormányzata, a PAM Kft, a CONSICOM Kft, a PERLA HARGHITEI RT, Papp Zoltán vállalkozó.
Előre is köszönjük a többi szászrégeni cég, a magánszemélyek támogatását, valamint történelmi egyházaink segítségét.
A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.
Mindenkit szeretettel várunk a
III. SZÁSZRÉGENI MAGYAR NAPOKRA!

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére