Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Augusztus óta nincs alpolgármestere Szászrégennek

Augusztus óta nincs alpolgármestere Szászrégennek

Augusztus elsejétől lemondott alpolgármesteri tisztségéről Daniel-Gabriel Gliga szászrégeni PSD-s képviselő, s egyelőre nem tudni, hogy mikor tűzik napirendre a tisztség újbóli betöltésének kérdését. A kialakult helyzetről és arról, hogy van-e esélye a helyi magyarságnak, hogy alpolgármestert adjon Szászrégennek, Nagy Andrással, a helyi RMDSZ vezetőjével, volt polgármesterrel beszélgettünk.
2012-ben, miután agresszív és nacionalista kampány nyomán a PSD-s Maria Precup volt alpolgármester lett Szászrégen elöljárója, legtöbben természetesnek tartották, hogy az RMDSZ kapja meg az alpolgármesteri tisztséget. Az új tanács alakuló ülésén hiába mondta Nagy András RMDSZ-es tanácsos, volt városvezető, hogy a 30 százalékot kitevő magyarságot illeti meg az alpolgármesteri tisztség Szászrégenben, a román tanácsosok semmibe vették ezt.

Szászrégen új alpolgármestere Daniel-Gabriel Gliga lett. Történt ez annak ellenére, hogy az RMDSZ az azelőtti években a helyi viszonyokat figyelembe véve és elvetve a felső vezetés javaslatait, Daniel-Gabriel Rînja liberális, illetve Maria Precup szociáldemokrata képviselőt támogatta az alpolgármesterség elnyerésében.

A 2012-ben megválasztott szászrégeni alpolgármester családi okokra hivatkozva augusztus elsejei hatállyal lemondott a tisztségről. Az augusztusi önkormányzati ülésen a tanácsosok elfogadták lemondását, s máris szóba került az új alpolgármester megválasztása. Akkor a városháza jegyzője azt mondta: mivel az új alpolgármester megválasztása nem volt a napirendi pontok között, csak a szeptemberi ülésen lehet erről tárgyalni, szavazni.

Szerkesztőségünk megkeresésére az alpolgármester-választás kapcsán Nagy András elmondta, egyelőre semmilyen hivatalos egyeztetésen nem vett, nem vettek részt. Kifejtette: hallotta, híresztelésként, hogy a polgármester felajánlotta volna nekik az alpolgármesteri tisztséget, de konkrét megkeresésről szó sem volt, márpedig a szászrégeni RMDSZ vezetőjeként vele kell tárgyalnia, ha egyáltalán hajlandó és akar erről. „Szerintem teljesen kizárt, hogy Maria Precup ezt felajánlja nekünk. Egy esetleges tárgyalásra hajlandóak vagyunk elmenni, de nem hiszem, hogy most el kellene fogadnunk az alpolgármesteri tisztséget. Jövőre helyhatósági választások lesznek, s nem lenne hasznos és jó nekünk, ha most társulnánk a jelenlegi polgármesterhez. Nem akarunk részese lenni a jelenlegi spekulatív vezetési stílusnak” – nyilatkozta Nagy András, aki szerint a jelenlegi szászrégeni városvezető csak a látszat kedvéért tesz úgy, mintha támogatná a helyi magyarságot, s mintha szabad kezet adna a magyar jellegű rendezvények megszervezésének.

Nagy Andrásnak nincs tudomása arról, hogy mikor lesz napirendre tűzve az alpolgármester-választás, mint elmondta, erről eddig semmi konkrétumot nem hallott, azt viszont lehetségesnek tartja, hogy a román pártoknak van már jelöltjük is.

Megpróbáltuk elérni Maria Precup polgármestert is, hogy megismerhessük álláspontját, de sem a hivatali, sem a mobiltelefonján nem válaszolt.

Simon Virág
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére