Családi vállalkozásból cégcsoport

Igazi romániai gazdasági sikertörténet a szászrégeni IRUM cégé. A gyárat 1953-ban, a nagy szocialista iparosítás idején alapították azzal a céllal, hogy a közelben az erdôkitermelést megfelelô traktorokkal lássák el. Az elsô TAF (erdôkitermelô traktor) 1969-ben hagyta el a gyárat. 1980-ig négy típusú traktort gyártottak és az ország egyik legismertebb vállalata lett az IRUM. A 90-es években hanyatlásnak indult. 1993-ban családi vállalkozásként az Oltean család létrehozta a MAVIPROD mezôgazdaságigép-alkatréseket forgalmazó vállalkozást, 1999-ben megvásárolták a majdhogynem romokban heverô IRUM-ot, amelyet folyamatosan fejlesztettek. Ennek eredményeként jött létre az a kutatóközpont, amelyet szeptember 11-én, pénteken avattak fel.

Mircea Eugen Oltean mérnök, az IRUM tulajdonos- vezérigazgatója az avatást megelôzô sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Mezôgépészeti és Erdôkitermelôgép- fejlesztési és -kutató Állomást 21 hónap alatt építették ki. A beruházás 11,9 millió lejbe került, ennek egy része, 6,41 millió lej EU-s projektbôl származik, amibôl 2,22 millió lej vissza nem térítendô hitel. A cég folyamatosan foglalkozott újítással, tervezéssel, jelenleg is négy találmány várja bejegyzését az országos hivatalnál. Negyven mérnök dolgozik a gyárban, közülük húszat nemrég alkalmaztak, hogy a „szürkeállományt” is fokozatosan frissítsék. A cégnél 500 alkalmazott dolgozik. 2014- ben az üzleti forgalom 32 millió euró volt. Traktorok és erdôkitermelô munkagépek mellett alkatrészeket is gyártanak, és az angol Perkins cég kizárólagos forgalmazói. A termékek 15%-át Franciaországba, Németországba, Magyarországra, Bulgáriába, Ausztriába, Angliába és Spanyolországba exportálják – hallhattuk többek között a sajtótájékoztatón.

Az avatóünnepség a kutatóállomás korszerûen felszerelt elôadó- és kiállítótermében volt. Ott, ahol nagy fotókon a több száz meghívott láthatta a fejlôdést, amelyen a cég két évtizeden keresztül átment. A ceremónia több mint egyórás késéssel kezdôdött, mivel a vendégek meg kellett várják Ciprian Dobre megyei tanácselnök érkezését. A felszólalók sorát a vezérigazgató kezdte, aki a cég politikájáról beszélt. Hangsúlyozta: a folyamatos fejlôdést tekinti a siker kulcsának, ezért a nyereség nagy részét minden évben beruházta. Támogatta a fiatal mérnököket, ugyanakkor a mûszaki beruházások mellett a munkaerôképzést is szorgalmazta. A kutatóközpont is ezt a célt szolgálja, ahol egyrészt tanulni, a szakmát gyakorolni és tervezni lehet világszínvonalon.

Lucian Goga prefektus gratulált mindehhez, és kiemelte: a cég a romániai gazdaság számára is példaértékû. Ciprian Dobre prefektus, utalva a korábbi állapotokra, elmondta, olyan ma a vállalat, mintha „zöldmezôs” beruházás lenne, és mindez az Oltean család kitartó munkája révén. Ezt köszönte meg Maria Precup, a város polgármestere is, aki nemcsak azt értékelte, hogy a cég a város legnagyobb adófizetôje, hanem azt is, hogy folyamatosan munkahelyeket teremt, és Szászrégen hírnevét öregbítik szerte a világon. A polgármester asszony hivatala és a helyi tanács nevében kiválósági oklevelet nyújtott át a vezérigazgatónak és feleségének. Nicolae Tuculete az Erdôkitermelôk Országos Egyesülete nevében szólalt fel. Hangsúlyozta, az IRUM 100%-osan román tôkével mûködô cég, ami ritka az országban. Megtudtuk, hogy Romániában évente 20 millió köbméter fát termelnek ki, ezt a munkát mintegy 6500 traktorral, haszonjármûvel végzik. A géppark kiöregedett – mondta az elnök –, ezért is van szükség az IRUM termékeire. Majd elôállt a javaslattal, hogy a kormány támogassa a jármûvekre alkalmazott „elsô TAF” vásárlását. Végül dr. Alexandru Pisoschi mérnök, a Petru Maior Egyetem tanára elmondta: a kutatóközpont a mannheimihez hasonlóan mûködik majd. A kutatórészleg mellett lesz egy oktatóközpont, a korszerûen felszerelt irodák mellett egy kiállító- és konferenciaterem, egy tanfolyamoknak otthont adó helyiség, valamint egy kísérleti szerelômûhely, ahol nemcsak az egyetemisták, hanem a szaklíceum diákjai is gyakorlatozhatnak. Sôt, a kolozsvári Mûszaki Egyetemmel is szeretnének egyezséget kötni, s ezáltal lehetôséget teremteni a két oktatási egység között a mûszaki tapasztalatcserére.

Az ünnepélyes megnyitó szalagvágással zárult, ezt a gyár udvarán felállított nagyszínpad elôtt népünnepély követte.

Vajda György
Népújság

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Vincze-Simó Franciska különdíjas lett.

XIV. Bujtor István Filmfesztivál Augusztus 22–25. között Keszthelyen rendezték meg a XIV. Bujtor István Filmfesztivált. …