Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Függôben az alpolgármester- választás

Függôben az alpolgármester- választás

Szeptember elsejei hatállyal – családi okokra hivatkozva – lemondott megbízatásáról Gliga Daniel-Gabriel (PSD) alpolgármester. Az utólag módosított és kiegészített 2001. évi 215-ös helyi közigazgatási törvény értelmében a szeptemberi 21-i tanácsülésen Maria Cocean és Tongean Laurean Viorel (mindkettô UNPR) napirendre tûzte az alpolgármester-választást. Természetesen – mint a gyûlésen kiderült – azzal a szándékkal, hogy Maria Coceant javasolják a tisztségre.

Nagy András (RMDSZ) volt alpolgármester, az RMDSZ frakcióvezetôje lapunknak elmondta, minden tanácsost meglepett a javaslat, hiszen annak rendje és módja szerint sem Maria Precup polgármester, sem a javaslattevô párt nem folytatott tárgyalást ez ügyben. S tették mindezt úgy, hogy a szászrégeni helyi tanács legnagyobb frakciója az RMDSZ-é, hiszen az önkormányzati testület 11 tagjából 7-en ezt a politikai alakulatot képviselik. Emiatt az új alpolgármester- választáson az RMDSZ tartózkodott, így Maria Cocean mindössze három szavazatot kapott, a többit érvénytelenítették, hiszen a szavazólapon igennel vagy nemmel lehetett kifejezni az opciót. Az alpolgármester kifejtette, Szászrégenben 1992-tôl hagyományosan ha a polgármester román nemzetiségû volt, akkor az alpolgármester magyar, és fordítva – ehhez ragaszkodnának. Igaz, egyelôre azt is mérlegelik, hogy alig fél évvel a helyhatósági választások elôtt érdemes- e az RMDSZ képviselôjének betölteni ezt a tisztséget. Az elmúlt idôszak kivétel volt, hiszen a PSD két jelöltje vezette a várost. Nagy András szerint a jelenlegi városvezetésnek el kell számolnia a mandátum ideje alatt kivitelezett tervekkel, beruházásokkal. Ameddig ez nem történik meg, nem érdemes „társként” felvállalni ennek a felelôsségét. „Nem akarunk részt venni a város visszafejlôdésében” – mondta Nagy András.

Maria Precup polgármester a Népújságnak elmondta, valóban nem volt ideje konzultálni a tanácsban részt vevô más pártok képviselôivel. Elismerte, hogy a városnak jár a magyar alpolgármester, így bízik abban, hogy a legnagyobb frakció jelöli majd a helyettesét, és azt is megígérte, hogy rövid idôn belül megkezdi a tárgyalásokat.

Nagy András a tárgyalásokról kifejtette, még nem döntötték el, hogy jelölnek-e valakit vagy sem, de az alpolgármester személyének a támogatását konkrét feltételekhez kötik, ami elsôsorban a magyar rendezvények hangsúlyozottabb költségvetésbeli támogatása, vagy egyik szászrégeni tanintézet magyar igazgatójának kinevezése lenne, de azt is kérnék, hogy a polgármesteri hivatalban több magyar alkalmazott dolgozzon, hiszen Precup Maria mandátuma alatt a 16 személybôl három maradt – igaz, tette hozzá Nagy András, a többieket nem menesztették, csupán „áthelyezték különbözô, a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó szolgáltatásokhoz”.

Bodó Zoltán jogtanácsos, RMDSZ-tanácsos árnyaltabban fogalmazott, szerinte olyan személyt kell támogatni, aki az elkövetkezendô idôszakban a „városért” dolgozik majd, és nem úgy, ahogy a különbözô politikai érdekek diktálják. Sajnos, rövid az idô arra, hogy, bárki is lesz az alpolgármester, kivitelezhetô, új elképzelést javasoljon. A költségvetés is szûkös, mivel lassan az év végéhez közeledünk, így „mozogni sincs amibôl”. S az is biztos, hogy bárki lesz az alpolgármester, ez konfliktushelyzetet idézhet elô a polgármester asszonnyal és csapatával. Ugyanakkor olyan szûkös hatásköre lenne, hogy gyakorlatilag csak bábjátékossá válna.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a helyi tanács legnagyobb frakciójaként most beleszólhatunk a város vezetésébe, és meg is kell tennünk, ezért össze kell állítanunk azokat a konkrét javaslatokat, amelyekkel leülhetünk tárgyalni. Adott esetben lenne akit jelölni erre a rövid idôre, de ezt is egyeztetni kell mind a frakción belül, mind a választmánnyal – mondta a jogtanácsos.

A labda most a polgármester asszony térfelén van, hiszen neki kell lépnie a legközelebbi soros tanácsülésig, bár ha sikerül egyezségre jutni, rendkívüli tanácsülésen is megválasztható a város alpolgármestere, ha errôl konszenzus alakul ki a helyi tanácsban.

Vajda György
népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére