Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Az RMDSZ jelöltje indulhat a polgármesteri tisztségért Marosvásárhelyen

Az RMDSZ jelöltje indulhat a polgármesteri tisztségért Marosvásárhelyen

A várakozásnak megfelelően az RMDSZ színeiben megmérkőző Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi előválasztást. A vetélytársak között mind a 14 választókörben azonos sorrend alakult ki, és nagyjából az arányok sem különböztek. A hárompárti összefogás nyomán – ha a felek valamelyike fel nem rúgja az egyezséget – Soós lesz az, aki 2016-ban megmérkőzhet a polgármesteri tisztségért.
A 38 éves régész és történész, a szövetség önkormányzati képviselője 2702 szavazatot, azaz a voksok 62,3 százalékát gyűjtötte be, a néppárt megyei elnöke, Portik Vilmos 1259 szavazatot szerzett (29,02 százalék), míg a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája, Barabás Miklós kénytelen volt beérni 384 szavazattal (8,85 százalék).
A vasárnapi előválasztás keveseket mozgatott meg. A regisztrált személyek alig 39 százaléka, azaz 4337 személy járult az urnák elé. A voksolás tizennégy körzetben apróbb kis gikszerekkel, de civilizáltan, békésen zajlott. Az urnák elé kizárólag csak azok járulhattak, akik az eredeti egyezségnek megfelelően, csütörtök éjfélig regisztráltak.
Kijövet a szavazófülkéből a versenybe szálló felek a magyar-magyar összefogás fontosságát hangsúlyozták. „A mai napnak nemcsak az a tétje, hogy ki lesz a jelölt, hanem az is, hogy legyőzzük-e az apátiát” – nyilatkozta az RMDSZ színeiben induló Soós Zoltán. Néppártos kollégája és egyben barátja, Portik Vilmos pedig úgy vélte, függetlenül a győztes nevétől, az előválasztás nyertese a marosvásárhelyi magyarság lesz.
Az előválasztás napját komoly pengeváltás előzte meg pénteken délelőtt, amikor kiderült, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt utolsó száz méteren javaslatot tett, hogy a voksoláshoz elengedhetetlen regisztrációt mégse zárják le október 8-án, hanem vasárnap is lehessen iratkozni a jegyzékre. A néppárt ezt elutasította.

Szucher Ervin
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére