Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Kopók a Rhédey-kastély udvarán

Kopók a Rhédey-kastély udvarán

Első alkalommal rendeztek székelyföldi szemlét hétvégén az erdélyi kopók gazdái és a szakma számára.
Szombaton délután a kutyaszeretők, az érdeklődők és a szakma képviselői népesítették be az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély udvarát. Az ötletgazda Csibi Attila Zoltán polgármestertől megtudtuk: a Székelyföld Napok előkészítése során, egy egyeztetésen támadt az ötlete, hogy erdélyi kopókat vigyenek el egy adott helyre szemlére. Egyrészt mert kevés ilyen rendezvény van Erdélyben, másrészt ő maga is több éve erdélyi kopó tulajdonos és vadász.

Az Erdőszentgyörgy által felajánlott helyszínen kialakított ringbe a hétvégén rekordszámú kopót vezettek fel, azok elbírálása Kelemen Atilla állatorvos feladata volt. Az állatokat nemük és koruk szerint csoportosítva mutatták be, így került kiválasztásra a legszebb kan és szuka kölyök, fiatal és felnőtt kopó. A hat állatot ismét felvezették, ezekből választották ki a fajtagyőzteseket. A kanok csoportjából a gyergyószentmiklósi Ráduly Sándor Vezér nevű állata, míg a szukáknál a marosvásárhelyi Boros Ernő Arany Óhungarikuma érte el a legnagyobb pontszámot.
A kezdeményezés minden várakozást felülmúlt – mondta el érdeklődésünkre Tőkés Lóránt, a Siculus Erdélyi Kopó Kennel tulajdonosa és a Magyar Kutyafajták Romániai Klubja alapító és vezetőségi tagja. A versenyre negyvenegy erdélyi kopót neveztek be, ebből harminckilencet hoztak el Székelyföld minden sarkából, mellettük volt egy kolozsvári is. Ez romániai szinten is minden rekordot felülmúl, hiszen egy ilyen szemlén Magyarországon sem gyűl össze ennyi kopó, míg a néhány éve rendezett világkiállításon is alig több mint ötven állatot neveztek be. Egy országos kutyakiállításon Romániában vagy épp Magyarországon is átlagosan csupán három-négy erdélyi kopót lehet látni.

Erdőszentgyörgy polgármestere elmondta, a jövőben arra törekednek, hogy ne csak megszervezzék ezt az eseményt, hanem hivatalosan bejegyzett fajtakiállítást tudjanak majd tartani minden évben.

Gligor Róbert László
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére