Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Marosszéken is lármafákat gyújtanak

Marosszéken is lármafákat gyújtanak

Marosszék is csatlakozik a Székelyföld határainak megvilágításához. Október 24-én, szombaton este a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében számos településen, a települések melletti magaslatokon felgyúlnak az őrtüzek, jelezvén, hogy Székelyföld létezik, és létezni is fog.
A világítási akcióhoz Maros megyében több mint 18 település csatlakozott – olvasható a Székely Nemzeti Tanács honlapján, ahol azok a helyek, magaslatok is fel vannak tüntetve, ahol meggyújtják szombat este az őrtüzeket, illetve azok a találkozóhelyek, parkolási lehetőségek, ahonnan a legjobban megközelíthetők ezek. Valamennyi településen létezik egy személy, aki a szervezésért felel, illetve vannak települések, amelyek együttesen készülnek ugyanarra a helyszínre, magaslatra.

Az úgynevezett határtelepülések közül például Szovátán a gyülekezési pontot a katolikus templom és a középiskola közötti téren jelölték ki. Onnan elemlámpákkal, mécsesekkel vagy más világítóeszközökkel mennek ki a kivilágítási helyszínek valamelyikére, a Mezőhavasra, illetve a Kacalegelőre.

Nyárádremetén az EMNT szervezésében szombaton 17 órakor szentmisével kezdődik az esemény a katolikus templomban, majd 18 órakor a résztvevők közösen vonulnak a Köhéri-tető keresztjéhez. A rendezvényt a kultúrotthonban megszervezett kulturális műsor zárja. Székelyhodoson a község központjában gyülekeznek, Gernyeszegen a Gernyeszeg és Körtvélyfája közötti fõút mellett, a Multiprod Impex kft. udvarán, a beresztelkiek és a vajdaszentiványiak közösen vesznek részt a kivilágításon, a Toldalagi-hegyen. Marossárpatakhoz csatlakozik Póka és Pókaresztúr lakossága – tudtuk meg Miholcsa József szervezőtől, aki elmondta, gépkocsival megközelíthető helyen szervezik a gyülekezőt, az Enyed legelő sarkánál, onnan közösen indulnak a világítási helyszínre. Miholcsa elmondta, leginkább a közösségi oldalakon terjed a híre a kivilágítási akciónak, ott népszerűsítik a szervezők az eseményt, amely iránt nagy az érdeklődés, remélik, sokan lesznek.

Mezőcsáváson és Mezősámsondon Illyés Sándor a helyi felelős, de még a gyülekezési helyszínt nem jelölték ki. Mezőbándon Lukácsy Szilamér református lelkipásztor vállalta a szervezést, az ottaniak az Omlásvár nevű helyen találkoznak. Lukafalván a községi labdarúgópályán találkoznak és a székelykapunál gyújtják meg az őrtüzeket. Ide csatlakoznak a nyárádkarácsoniak is. Ákosfalván az Enyed legelő sarkánál, Balavásáron Kend határában, a közbirtokossági legelőn lesz a kivilágítás, míg Székelyvécke közössége a községi ladarúgópályáról indul ki a kápolna mellé őrtüzet gyújtani.

„A gyülekezési pontok mindegyikében felolvassák azt a beadványt, amely a székelyföldi önkormányzati határozatok szellemében szólítja meg újra Európa és a nagyvilág nemzetközi fórumait, emlékeztetve őket arra, hogy van egy nép a Kárpátok kanyarulatában, amely szabadon és békében akar élni, szabadon akarja használni anyanyelvét, élni akar az önrendelkezés jogával szülőföldjén, amely hazája is egyben” – olvasható az EMNT Maros megyei szervezetének felhívásában.

Antal Erika
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére