Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Szorgalmazzák a dohányzás zárt helyekről való kitiltását

Szorgalmazzák a dohányzás zárt helyekről való kitiltását

A Maros megyei felnőtt nők csaknem hetven százaléka naponta dohányzik, derül ki egy aktuális felmérésből. Hamarosan elfogadhatják azt a törvényt, amely teljesen megtiltaná Romániában is a nyilvános, zárt helyeken való dohányzást. A szakemberek egyértelműen egy ilyen rendelkezés bevezetése mellett vannak.

Az ország felnőtt lakosságának 26,2 százaléka dohányzik, közülük is inkább a fiatal felnőttek, azaz a 30 év alattiak és a 30–39 év közöttiek. Aggasztó, hogy a dohányosok többsége havonta átlagosan 300 lejt költ szenvedélyére, ami a minimálbér 30 százalékát jelenti, ismertette az országos felmérés eredményét Corina Mărginean, a Maros Megyei Klinikai Kórház tüdőgyógyászati klinikájának vezetője.

A klinikavezető ismételten felhívta a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire, hiszen nagyon sokan saját lakásukban vagy munkahelyükön kell szívják a mások által kifújt káros füstöt. De az is aggasztó, hogy azokat a dohányosokat, akik különböző betegségekkel orvoshoz fordultak, a szakemberek nem irányítják a leszokást segítő tanácsadási központok felé. Ez azért is ad okot aggodalomra, mert a szív- és érrendszeri, valamint a pulmonológiai megbetegedések fő rizikófaktora a dohányzás.

Idén március-áprilisban Maros megyében is végeztek egy kutatást nők körében, amelyből az derült ki, hogy 69,6 százalékuk naponta dohányzik, közülük sokan 10 szálnál is többet elszívnak – ami azért különösen aggasztó, mert nagyon sok közülük gyerekek nevelésével foglalkozik. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a dohányosok környezetében a cigarettafüst által közvetített mérgező anyagok lerakódnak a bútorokra, a falakra, vagy autók esetében beszivárognak a szövetbe, és mindez genetikai elváltozásokat okozhat.

Mindezek a kutatások annak az érvelésnek az alátámasztására születtek, hogy Romániában is tiltsák meg a nyilvános, zárt helyeken való dohányzást. Mint ismeretes, a törvénymódosítást korábban már jóváhagyta a szenátus, most a képviselőház asztalán van. A kezdeményezést múlt héten pozitívan véleményezte az egészségügyi szakbizottság. A hatályba lépéshez ezután már csak az elnöki kihirdetés szükségeltetik.

Corina Mărginean szerint a törvény életbe lépésével nem fog csökkenni a szórakozóhelyek látogatottsága, ezt bizonyítja az Európai Unió számos országában már létező hasonló jogszabály utóélete. A jelenleg hatályban lévő törvény értelmében a szórakozóhelyek kötelesek elkülöníteni nem dohányzó részt, ez azonban nincs kellőképpen megoldva, vélte a doktornő.

Dan Sîmpălean, az intézmény menedzsere beszámolt arról, hogy vásároltak egy korszerű, a hörgőtükrözéshez szükséges eszközt – bronchoszkópot –, és hamarosan beszereznek a kifújt levegő megmérésére szolgáló spirométert is. Az eszközök 170 ezer lejbe kerülnek. Az intézményvezető azt is bejelentette, szakmai segítséget fog kérni, hogy ő is leszokhasson káros szenvedélyéről.

Corina Mărginean az általa vezetett dohányzásmentes központ tevékenységéről szólva kifejtette: idén 200-an vették igénybe a központ szolgáltatásait, de pénzhiány miatt csaknem egy hónapja nem tudják ingyenesen biztosítani a kezelést. Szakmai, pszichológiai tanácsadást továbbra is ingyenesen biztosítanak, de keretek hiányában a most leszokni óhajtók saját zsebükből kell fedezzék a gyógyszereket.

Újságírói kérdésre, miszerint Maros megyében milyen gyakoriak a pulmonológiai megbetegedések, Mărginean doktornő elmondta: míg régen hetente találkozott egy tüdődaganatos esettel, most naponta. Hozzátette, míg korábban inkább az 50-60 évesek között volt gyakoribb, most inkább a 20-30 évesek betegednek meg. A doktornő arról nem tudott arról nyilatkozni, hogy mindez hasonlóképpen van-e az ország más megyéiben is, tudniillik nem született még összehasonlító tanulmány a témában. Elmondta, tény és való, hogy a levegő szennyezettsége is hozzájárul a betegségek kialakulásában, de további rizikófaktorként hozzátette a táplálkozást és a stresszt is.

A dohányzás zárt térből való kitiltása mellett vannak
Negyedik éve szerteágazó dohányzáskutatási és képességfejlesztési tevékenységek zajlanak amerikai, magyarországi és romániai szakemberek részvételével. A Dohányzáskutatási képességfejlesztés Romániában című kutatás vezető marosvásárhelyi szakemberei nyilatkozatban szorgalmazzák a dohányzás teljes betiltását indítványozó törvénymódosítás elfogadását. A módosító javaslathoz ők is nyújtottak be kiegészítést Kerekes Károly képviselő közvetítésével, éspedig: a megnevesített zárt, nyilvános helyek sorában a gyermekvédelmi intézetek is szerepeljenek, mint olyan helyszínek, ahol teljes mértékben tiltott legyen a cigarettázás.

Vass Gyopár
népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére