Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Ingatlan-visszaszolgáltatások – Százmilliókat bukott az állam

Ingatlan-visszaszolgáltatások – Százmilliókat bukott az állam

Akár az egymilliárd eurót is elérheti a román államot ért kár a törvénytelenül visszaszolgáltatott ingatlanok miatt. Az Adevărul hírportál összeállítása szerint eddig nagyjából hétszázmillió euróra rúg az érték a már folyamatban lévő bűnvádi eljárásokat alapul véve, de lehetséges, hogy hamarosan újabb törvénytelen eseteket azonosítanak. Jelenleg négy nagy dosszié ismert, a vádlottak között pedig több közméltóság is szerepel.

A portál szerint a korrupcióellenes ügyészek eddig négy, jelentős károkozásról szóló dossziét állítottak össze, amelyek mindenike az országos visszaszolgáltatási hatósággal (ANRP) hozható összefüggésbe. A hétszázmillió euróra rúgó összeg a hatóság által odaítélt kártérítésekből tevődik össze. Az ügyészek szerint a hatóságra, melynek feladata a kommunizmus alatt elkövetett igazságtalanság kijavítása lett volna, rátelepedtek bizonyos „okos fiúk”.

Átvették – sokszor nevetséges összegekért – az egykori tulajdonosoktól – akiknek már nem volt türelmük várni a kártérítésekre, illetve az elhúzódó visszaszolgáltatásra – a jogaikat, majd különböző módszerekkel elérték, hogy azokat érvényesítsék maguk vagy egy megbízó számára. Az ingatlanokat akár százszor magasabbra értékeltették fel, mint a piaci áruk, így elérték – állami tisztségviselők közreműködésével –, hogy az ingatlanokért jóváhagyott kártérítések összege csillagászatira ugorjon, és meghaladja a már említett hétszázmillió eurós határt.

A portál hivatalos forrásokra hivatkozva felidézi, hogy a négy nagy dossziéban olyan nevek jelennek meg, mint Alina Bica, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság korábbi főügyésze, Dorin Cocoş, Elena Udrea valamikori tárcavezető volt férje, Horia Georgescu, a feddhetelenségi ügynökség vezetője, illetve több képviselőé és szenátoré, ingatlanszakértőké, ismert román üzletembereké, illetve a visszaszolgáltatási hatóság két korábbi alelnöke, Remus Baciu és Cătălin Dumitru, valamint a kártérítéseket jóváhagyó központi bizottságok tagjai, köztük Markó Attila volt sepsiszentgyörgyi RDMSZ-es par­lamenti képviselő is.

Az így is tekintélyes kár­összeg tovább nőhet – állítja a portál –, miután a korrupcióellenes ügyészség több kisebb kártérítési dosszién is dolgozik (ezek értéke legtöbb egymillió euró), illetve vizsgálják azokat az eseteket is, amelyek során a szomszédos országok területén lévő földterületekért szabtak meg kártérítést. Mivel több tíz ilyen ügyről van szó, könnyen előfordulhat, hogy a kár végső értéke elérheti az egymilliárd eurót is – olvasható az összeállításban.

Háromszék

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére