Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Tilos hóban, járdán és italosan bringázni

Tilos hóban, járdán és italosan bringázni

Légy látható a közlekedésben! jelszóval szervezett kampányakciót múlt év november 4–30-a között a Maros Megyei Rendôr- felügyelôség bûnözés- megelôzési és közlekedésrendészeti osztálya, melynek célja a kerékpárosok tájékoztatása és figyelmeztetése a közúti közlekedésben való felelôsségteljes részvételre.

A rendôrségi akció során közvélemény-kutatást végeztek, amelyben a közúti törvények ismeretét, a kerékpárok felszereltségének fontosságát, a biztonságos közúti közlekedés feltételeinek ismeretét vizsgálták – áll a szerkesztôségünkhöz eljuttatott kiértékelôben.

A tanulmány elkészítéséhez 122 kerékpáros töltötte ki a kérdôívet olyan településeken, ahol gyakori az olyan jellegû baleset, amelyben kerékpárosok az áldozatok. Marosvásárhely körzetében a 152-es megyei úton a Marosszentkirály–Mezôbánd–Mezôsályi útszakaszon, illetve Dicsôszentmártonban végeztek felmérést. Az adatok elemzése nyomán a legfontosabb hiányosságok a téli évszakban való közlekedéshez, a szeszes ital fogyasztásához, illetve a járdán való bringázáshoz kapcsolódtak.

A megkérdezettek 26%-a nem tudta, hogy télen, amikor az úttestet jégréteg vagy hó borítja, tilos kerékpárral közlekedni.

Egy másik elgondolkodtató számadat, hogy 32%-a a megkérdezetteknek bevallotta, hogy alkohol fogyasztása után is kerékpárra ült. A válaszadók 7,7%-a szerint az alkoholfogyasztás megengedett a kerékpárosoknak.

A harmadik hiányosság, amit a rendôrség munkatársai a felmérés során tapasztaltak, a járdákon biciklivel való közlekedés. Igencsak sokan, 86,9%-uk nyilatkozta, hogy rendszeresen igénybe veszik a járdatestet is, mivel az nagyobb biztonságérzetet nyújt számukra. A kerékpársávok hiányában a testi épségüket féltô kerékpárosok egyre nagyobb számban veszik igénybe a gyalogjárót, ami azonban nem csekély bírsággal jár.

A statisztikai adatok elemzését követôen a Maros Megyei Rendôr-felügyelôség a következô törvényes elôírások betartására figyelmezteti a közúti forgalomban részt vevô kerékpárosokat:

– Tilos kerékpárral közlekedni télen, amennyiben az úttest csúszós, azt jég vagy hó borítja. A törvények ismeretének hiánya senkit sem mentesít a bírságok kifizetése alól, amelyek 630–840 lej között vannak.

– Alkohol, tudatmódosító szerek és gyógyszerek használatát követôen tilos kerékpárra ülni. Amennyiben a rendôrség munkatársai tetten érik, a bírság, akárcsak az elôzô esetben, 630–840 lej közötti értékekkel bír.

– A járdán tilos kerékpárral közlekedni, kivételt képez ez alól a kellô jelzéssel ellátott, a járdán kialakított kerékpársáv. A gyalogjárón karikázók is 630–840 lej közötti bírsággal számolhatnak.

Sz. Pálosy Piroska
népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére