Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / A kétnyelvűséget is felvállalják Marosvásárhelyen

A kétnyelvűséget is felvállalják Marosvásárhelyen

Történelmet szeretne írni Marosvásárhelyen a Tolerancia Kiáltványával az újonnan alakult Szabad Emberek Pártja (POL). Dan Maşca alakulata az első román párt, amely Marosvásárhelyt a két – magyar és román – többség városának nevezi, és nyíltan felvállalja a kétnyelvűséget.
A Szabad Emberek Pártja vezetői kedd délelőtti sajtótájékoztatójukon előbb magyarul, majd románul olvasták fel a március 7-én elfogadott Tolerancia Kiáltványt, amelyben Marosvásárhelyt a magyar és román emberek közös városának nevezik, Erdélyről pedig kimondják, hogy a rá jellemző nemzetiségi sokszínűség teszi különlegessé.

A nemrég létrejött helyi román politikai párt vezetői úgy vélik, itt az ideje véget vetni a nemzetiségek közötti torzsalkodásnak. „Marosvásárhely két többség városa, a magyaroké és románoké, akik mellett romák, szászok, zsidók és más nemzetiségűek is élnek. Ez a mi legnagyobb kincsünk, ez tesz bennünket egyediekké az ország többi városához képest. Marosvásárhely a magyar és román emberek közös városa, és Erdélyt is a rá jellemző nemzetiségi sokszínűség teszi különlegessé” – írják kiáltványukban a POL-osok.
Dan Maşca, az alakulat elnöke és egyben polgármesterjelöltje úgy gondolja, hogy itt az ideje, hogy a normálisan gondolkodó vásárhelyiek végérvényesen eltekintsenek mindkét etnikai és politikai tábor szélsőséges hangjaitól. Szerinte ezek kizárólagos célja nem más, mint folyamatosan azt szajkózni, ami megkülönbözteti és elválasztja a magyarokat és a románokat.

A POL a kétnyelvűségért is síkra száll, leszögezvén, hogy a kérdést nem szabad politikai csatározások tárgyává tenni. Dan Maşca úgy vélte, kiáltványával alakulata történelmet ír Marosvásárhelyen, annál is inkább, mivel a többi román párt az elmúlt negyed évszázad alatt egyszer sem nevezte egyenrangúnak az erdélyi magyarokat az itt élő románokkal.

Szucher Ervin
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére