Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Az erdélyi magyarság jogsérelmeivel is foglalkozik az amerikai külügyi jelentés

Az erdélyi magyarság jogsérelmeivel is foglalkozik az amerikai külügyi jelentés

Az erdélyi magyarság jogsérelmeire is kitér az amerikai külügyminisztérium Romániáról szóló emberi jogi jelentése, errôl azonban az ország közvéleményének nagy része nem szerezhetett tudomást, hiszen a dokumentumot ismertetô román hírforrások alig, vagy egyáltalán nem említik annak magyar vonatkozásait.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán hozta nyilvánosságra 2015-rôl szóló éves országjelentéseit arról, miképpen érvényesülnek az emberi jogok a világ csaknem 200 államában. A bukaresti médiában a Romániának szentelt több mint negyven oldalból azokat az észrevételeket idézték, amelyek a romákat érô diszkriminációt, a fogvatartottak elleni rendôri erôszakot, a szexuális kisebbségeket ért hátrányos megkülönböztetést és az állami szintû korrupciót tették szóvá.

A Maszol.ro hírportál azonban részletesen beszámolt arról, hogy a magyar nyelv hivatalos használatának tiltása, a kétnyelvû helységnévtáblák hiánya, az önálló, állami finanszírozású magyar egyetem alapításának elutasítása, a székely zászló és egyéb székelyföldi szimbólumok kriminalizálása, a csángóföldi magyarórák akadályoztatása, valamint az egyházi és közösségi ingatlanok restitúciójának késlekedése is megjelenik abban a néhány bekezdésben, amelyet az erdélyi magyarságnak szentelt az amerikai külügyminisztérium jelentése.

Az internetes lap kiemelte, hogy a jelentésnek ez a része az RMDSZ dokumentációjára alapozva készült. A jelentés szövege egyébként nem használ elmarasztaló szófordulatokat, hanem azt sorolja fel, mire „pa-naszkodnak” az erdélyi magyarság képviselôi. A dokumentum egyebek közt azt is megemlíti: a marosvásárhelyi hatóságok elutasították a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azon igényét, hogy tavaly március 10-én, a székely szabadság napján felvonulással emlékezzen meg a székely vértanúkról.

Az RMDSZ csütörtöki hírlevelében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai emberi jogi jelentés az RMDSZ tájékoztatására is alapozott.

„Külpolitikai sikerünkként tarthatjuk számon azt a jelentést, amelyben az amerikai külügyminisztérium a romániai magyarság jogaira is kitér. Az RMDSZ tavalyi washingtoni látogatásán ismertette azokat a közösséget érintô jogtiprásokat, amelyeket az emberjogi dokumentum felsorol. Örvendünk, hogy mondottaink nyomatékot nyertek egy fontos dokumentum révén, hogy nemcsak az ország előnyös geopolitikai helyzete számít, hanem a kisebbségi ügyeket is biztonsági tényezôknek tekinti az Egyesült Államok” – idézte a hírlevél Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét.

A szövetségi elnök méltányolta azt, hogy az USA külügyminisztériuma kiemelten figyel a kisebbségi jogokra, ugyanakkor megköszönte a washingtoni Magyar Emberi Jogok Alapítványnak azt, hogy elôsegíti a magyarság ügyeinek amerikai napirenden tartását.

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére