Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Critical Mass – kerékpáros felvonulás

Critical Mass – kerékpáros felvonulás

Április 16-án, szombaton 15 órára gyerekekeket, felnôtteket egyaránt a Rózsák terére várnak a Critical Mass szervezôi. A héten sorra kerülô esemény izgalmasabbnak ígérkezik, ugyanis kibôvült gyerekprogramokkal, illetve az esti fényben való kerékpározással gazdagítják az eseményt, amellyel a láthatósági felszerelések használatának fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.

Jelszavuk változatlanul a „Légy látható a forgalomban!”. A résztvevôk számára elengedhetetlen a kerékpáros felszerelés, a fényvisszaverô mellény viselete kötelezô. Emellett a kerékpár fel kell legyen szerelve lámpákkal (elöl sárga, hátul piros), fényvisszaverô elemekkel (elöl fehér, hátul piros), a pedálon, valamint a küllôkön szükséges 2-2 darab.

– Tavaly szeptemberben került megszervezésre az elsô „Tekerj egy jó célért” adománygyûjtô rendezvény. Az akció keretében a Velo Akadémia biciklis közlekedési oktatásra gyûjtöttünk adományokat. A résztvevôk 2000 lejjel támogatták a Velo Akadémia programot, amely révén 81 középiskolás diák oktatását valósítottuk meg. Tavaly november 1. és idén február 29. között 13 középiskolában végeztünk felmérést, amit jelenleg is folytatunk, és több mint 100 diák véleményét kértük ki az iskolába járási szokásukról. A felmérés nyomán kiderült, hogy vagy egyáltalán nincs, vagy rossz állapotban vannak, illetve kevés a biztonságos kerékpárparkoló. Ez alkalommal a marosvásárhelyi középiskolákért fogunk tekerni, hogy minél több bicikliparkolót tudjunk felszerelni az iskolák udvarára. A benevezôk 20 és 40 lejes tombolajegy megvásárlásával járulnak az adománygyûjtési akcióhoz, amelyeket három kijelölt pontra való ellátogatással érvényesíthetnek. A tombola fôdíja egy DEVRON Riddle H1.6 kerékpár – fejtette ki Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezetô igazgatója.

Critical Mass gyerekeknek A Velo Akadémia projekt keretében, melynek a Svájci Államszövetség a társfinanszírozója, a Critical Mass Junior 15.30–18 óra között zajlik, amelyre 3–10 év közötti gyerekeket várnak a fôtéren, ahol játékok, tanító jellegû gyakorlatok, közúti közlekedési szabályok, jelzôtáblák ismertetésére kerül sor. A cél a biztonságos és felelôsségteljes kerékpározás, illetve a szabadban történô mozgás és sportolás népszerûsítése Marosvásárhelyen a kisgyerekek körében is.

A programterv egy menetleveles, állomásokon alapuló nagyjáték. A résztvevôk regisztrálnak, majd a menetlevél alapján sorra veszik a társszervezô egyesületek állomásait, ahol a biztonságos kerékpározással kapcsolatos ismereteket sajátítják el interaktív módszerekkel. Ezeken a pontokon változatos feladatok elé állítják a gyerekeket, és játékos formában adják át számukra az ismereteket. Családi programunk nemcsak a gyerekek számára tanulságos, hanem az ôket kísérô felnôttek részére is. A feladatok keretében megismerkedhetnek a kerékpár alkatrészeivel, a védôfelszerelésekkel és helyes használatukkal, a közlekedési táblákkal, a jelzôlámpa értelmezésével, a rendôri irányítással stb.

– A rendôri bemutatót követôen minden második gyereket beöltöztetünk kis rendôrnek, ô lesz az, aki irányít, és a párja egy elôre kirajzolt pályán teljesíti a feladatot. A kisebb gyerekeknek csupán fel kell ismerniük az irányítás fajtáját. A gyalogátjárón való helyes közlekedés elsajátítását is elsôrendônek tartjuk. A gyerekek, kicsik és nagyok végig kell tekerjenek egy kirajzolt pályán, amin be van jelölve az átjáró. Ahányszor tévednek, annyiszor kell megismételjék a feladatot. Célunk ezzel azt hangsúlyozni, hogy az átjárón csakis gyalogosan szabad átmenni. Úgy gondoljuk, az lesz a leghatékonyabb, ha ezt saját tévedésükkel tapasztalják meg a gyerekek – fejtették ki a szervezôk.

A résztvevôk saját kerékpárjukkal vehetnek részt a játékokon, ennek keretében a védôsisak használata kötelezô. Társszervezôk: a Marosszéki Közösségi Alapítvány, a Maros Megyei Rendôr- felügyelôség közúti közlekedési osztálya, az Alpha Transilvana Alapítvány, a Caritas Egyesület Cseperedô programja, a Doti Playhouse, illetve a Lurkó Kuckó Egyesület.

19.13 órakor, a biciklik felemelését követôen, melyre a városháza elôtt kerül sor, a Critical Mass Night Ride esti fényben a fôtérrôl induló felvonulás – amelyre mindenkit szeretettel várnak – 19.15–20.15 óra között zajlik a Gyôzelem tér – 1918. December 1. út – Arató utca – Predeal utca – Dózsa György utca – Rózsák tere – Forradalom utca – 1989. December 22. út – Béke utca – Sörpatika útvonalon.

Szer Pálosy Piroska
népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére