Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Az országban egyedülálló lovasiskola indul Vajdaszentiványon

Az országban egyedülálló lovasiskola indul Vajdaszentiványon

Art Equest néven lovasiskola indul az erdélyi Mezőség és Maros mente határán található Vajdaszentiványon, amely első ilyen létesítmény lesz Romániában. Az alapító ünnepség május 21-én, szombaton, a helyi református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődött, amelyen beszédet mondott Borsó Béla, a magyarországi Epona Spanyol Lovasiskola megalapítója, tulajdonosa, a vajdaszentiványi lovasiskola egyik támogatója, vitéz báró Győrffy Villám András – H. Ö. dandártábornok, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (HKHSz) örökös tiszteletbeli elnöke is.
A lovasiskoláról az ötletgazda, a marosvásárhelyi Jankovits Ferenc hö. huszárkapitánnyal, a VI. Székelyföldi Lovas Konferencia és a III. Marosszéki lófuttatás főszervezőjével a helyi Zichy kastély parkjában beszélgettem, ahol többek közt jelen volt Szentgyörgyi István, a lovasiskola bázisának tulajdonosa is.
A lovasiskola ötletgazdája a marosvásárhelyi Jankovits Ferenc
– Az ötlet 2011-ben, hogy lovasiskolát alapítsunk egy lovaskonferencia alkalmával fogant meg a fejemben. Úgy vélem, szükség van erre Erdélyben, hiszen a lovaskultúra nem tud lovasiskola nélkül kellőképpen fejlődni. A második alkalommal Marosvásárhelyen megszervezett lovaskonferencián előadást tartott Borsó Béla, a magyarországi Epona Spanyol Lovasiskola tulajdonosa is, majd a vele való beszélgetés után határozottan ajánlotta fel a segítségét a vajdaszentiványi lovasiskola létrehozására. Néhány hét múlva Szentgyörgyi Istvánnal ellátogattunk Szárra, az Epona Spanyol Lovasiskolához, ahol folytattuk az egyeztetéseket Borsó Bélával. Ha két ilyen, szakmai tudással rendelkező szakember mellénk áll és támogat minket, mint Borsó Béla és Györffy Villám András, akkor biztos vagyok abban, hogy az iskola hamarosan megnyithatja a kapuit – mondta el Jankovits Ferenc.
Az anyagi támogatást a Szentgyörgyi család biztosítja
– A lovasiskola óriási anyagi befektetést is igényel, amit a Szentgyörgyi család biztosít. Idővel többször kilátogattunk Szárra, az Epona Spanyol Lovasiskolához, ahol lefektettük az intézmény alapköveit. Idővel vásároltunk két nagyértékű, vemhes andalúz kancát, emellett reményeink vannak arra, hogy 1-3 éven belül ez a lóállomány fejlődni fog minőségi lovakkal, hogy az iskolát felső szinten üzemeltessük. Egyelőre van egy lovaspályánk, van egy fedeles lovardánk, de már a lóállományunk nyolcra bővült – jegyezte meg Jankovits.
A jövő ősszel indul a lovasiskola
– Vajdaszentiványon van infrastruktúra a Szentgyörgyi család jóvoltából, ahol ez az iskola működni fog majd, emellett a község az erdélyi lovaskultúrának egyik szimbólumává is válhat. Ez a komplexum egy 15 hektáros területen fog elterülni, amit idővel tovább szeretnénk bővíteni. Jelenleg a működéshez szükséges iratokat intézzük, az iskola várhatóan 2017 szeptemberében kezdi meg tevékenységét – összegezett Jankovits, aki az iskola igazgatója lesz.
Hivatalos iskola és lovasklub
– Az Epona Spanyol Lovasiskola részéről szakmai és lóállománybeli segítséget ajánlottak fel, hogy azt a kultúrát, amit a kommunizmus eltörölt mintegy 50 év alatt, azt újra tudjuk indítani. Ez nem kis dolog, hiszen anyagiakat, felkészülést és sok munkát igényel. Szerencsénkre volt egy bázisunk itt, Vajdaszentiványon, amit nem túl sok pénzzel át lehet alakítani az iskolának a beindítására. Meglesz minden feltételünk, hogy komoly gyakorlati tudást szerezzenek a gyerekek. Ez az iskola, egy szakiskolához fog hasonlítani, ami a román állam által bejegyzett, okirattal rendelkező intézmény lesz, emellett lovasklubot is fogunk működtetni – összegezett Szentgyörgyi István.
A szakképzést felsőszinten látják el
– Ez olyan kezdeményezés, amire már rég szükség volt és igény van rá. Örvendek, hogy egymásra találtunk a partnerekkel, akik szívvel-lélekkel szeretnék megvalósítani ezt, amely az első lesz Romániában, Erdélyben. Itt profi lovasembereket fognak nevelni. A tudás, a szakmai ismeretek, a tanárok delegálása, a lóállomány genetikai frissítése szempontjából támogatjuk a vajdaszentiványi lovasiskolát – ismertett Borsó Béla, az Epona Spanyol Lovasiskola tulajdonosa.
Székely tanárai lesznek a lovasiskolának
– Két lányom az iskola tanárai is egyébként, a nagyobbik lányom háromszoros magyar bajnok volt díjlovaglásban, tíz évig volt válogatott, két Eb-n szerepelt, a kisebbik pedig spanyolországi lovasiskolában tanult szakmát, most mindketten iskolánk tanárai. Jelenleg három székely tanulónk is van, akik az iskola elvégzése után a vajdaszentiványi intézményhez jönnek tanítani – mondta el Borsó Béla.
Erdélyben, Vajdaszentiványon hagyománya van a lovaséletnek
– Írásos dokumentumaink vannak arról, hogy Erdélyben az 1700-1800-as években nagyon értékes lóállomány volt, aminek az alapját a spanyol ló adta.
Az 1845-ben Pesten megjelent, Alistai Mátyus N. János: Lótudomány című kötete, amelyből az akkori anatómiai és élettani ismereteken kívül megtudhatók a világ lófajtájainak tulajdonságai, a korabeli magyar ménesekről és a lovasvilágról is egy rendkívül érdekes korrajz olvasható. Itt az is le van írva, hogy a Maros menti falvakban egykoron kiknek mennyi és milyen értékű díszlovai voltak, például Vajdaszentiványon a grófok milyen lóállománnyal rendelkeztek. Valamikor értékes lóállományokkal bírtak az itteniek, habár próbálkoztak arab, angol telivér, lipicai tenyésztésével, amelyek a spanyolból voltak kitenyészve. Hajdanán a székely lónak is a tiszta vérű spanyol ló volt az alapja – tudatta Szentgyörgyi.
Az erdélyi ló világhírű volt
– A magyar, ugyanakkor az európai lóállomány nagy része a spanyol lóból származik, a spanyol ló Európa legrégebbi kultúrlova, már az ókorban tiszta vérű spanyol lóként (P.R.E.) tenyésztették, s olyan genetikai megjelenési előnyei vannak, ami egy iskolára rendkívül alkalmassá teszi őket: nagyon intelligensek, szépek, élénkek, könnyen kezelhetőek, ez a ló az, amit magas szintre lehet kiképezni, amit a diákjaink is hasonló szinten tudnak kitanulni, megismerni. Az erdélyi ló tulajdonképpen spanyol ló volt, ami világhírű volt egykoron – mondta Borsó Béla.
Egy tiszta vérű spanyol ló több 100 000 euróba kerül
– Nálunk a lóállomány a kommunizmus elejéig jelentős volt, idővel a mezőgazdaságban használt lovakat a gépek váltották fel, ezért is kellene most a lótenyésztést fellendíteni, itt persze a sportlovakra gondolok, nem az igavonó négylábúra. Amúgy egy ilyen minőségi lovasiskolában képzett, tiszta vérű spanyol ló értéke több száz­ezer euró, amihez nagyon nehéz az átlagembernek hozzáférni. Eddigi két andalúziai kancánk a spanyol állam által vannak nyilvántartva, a csikóik is hasonlóképpen lesznek bejegyezve– jegyezte meg Szentgyörgyi.
A rendezvény meghívottjai között szerepelt Csiki Zsolt is, a marosvásárhelyi Szász Albert Sportlíceum igazgatója, akitől megtudtuk, hogy jövőt lát ebben az iskolában és egy jövőbeli együttműködést a két iskola között.
A Borsó család munkásságáról:
Az erdelyilovas.ro szerint Borsó Béla és felesége 1989-ben megalapították az Eponát és Hortobágyon lovas falut építettek és üzemeltettek 12 éven át.
Ez idő alatt megformálták a ménes genetikai összetételét, és az állomány létszámát 400 lóra növelték. Évről-évre kimagasló lovas versenyeket és rendezvényeket szerveztek: bajnoki döntők díjlovagló és díjugrató szakágban, világkupa versenyek és Európa bajnokság díjugrató szakágban.2000-ben elsőként hoztak be Magyarországra tisztavérű spanyol lovakat, aztán 2001-ben székhelyet váltottak, és a Budapesttől 42 km-re lévő Szár település mellé költöztek, ahol jelenleg is működnek.Éveken keresztül tanulmányozták a klasszikus lovas kultúrát, a spanyol ló tenyésztését. Lányaik, Dorottya és Ágnes hosszabb időt töltöttek Spanyolországban, kurzusokon vettek részt Jerezben, a lovas művészetek királyi iskolájában, majd tagjai lettek a spanyol lótenyésztők világszövetségének (ANCCE).
A Borsó család 2008-ban megvásárolta a világ egyik leghíresebb lóállományát Spanyolországból, 200 éves kancacsaláddal, 9 nagyon magas szinten képzett ménnel, és megalapította az Epona Spanyol Lovasiskolát, azzal a céllal, hogy a háború előtti Magyar Királyi Testőrség Spanyol Lovasiskolájának hagyományait, elmélyült szakmai elveit újjáélesszék, emellett a magyar lovas életnek, a határon túl is, kiválóan képzett szakembereket adjanak.
Az Epona Spanyol Lovasiskolának stratégiai együttműködése van a Magyar Lovas Szövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel.Jelenleg 60, most már nagy részben saját tenyésztésű lovuk van, ebből 22 nagydíjra, magas iskolára képzett mén. Az iskolában végzett tanulók igen keresettek Magyarországon és külföldön egyaránt.

Czimbalmos Ferenc-Attila
központ.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére