Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / 2016 Helikoni leszármazottak találkozója Marosvécsen

2016 Helikoni leszármazottak találkozója Marosvécsen

A szokásosnál egy hónappal korábban, július 29-én és 30-án tartja hagyományos rendezvényét a Helikon – Kemény János Alapítvány. Az utóbbi években egyszerre zajlottak a népszerű marosvécsi megeml ékezés és a Marosvásárhelyi Forgatag eseményei, így idén azok az ér deklődők is je len lehetnek a Kemény-kastélyban és a kastélyparkban, akik máskor a marosvásárhelyi műsorok helyszíneit választották. Érdemes Marosvécsre utazni, a tervezett program valóban élménygazdagnak ígérkezik. Július 29-én, pénteken délután 4 órától a kastély látja vendégül a megnyilvánulásokat. Gyülekező az udvaron, majd Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola emlékezete címmel a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet emlékkiállítása nyílik meg.

A tárlat, amelyet kurátora, az OSZMI munkatársa, Szebeni Zsuzsa színháztörténész ajánl majd a jelenlevők figyelmébe, az Erdélyi Helikon egykori védasszonya, Bánffy Miklós múzsája, a korszak egyik különleges egyénisége életútját mutatja be levelek, naplórészletek, fotók és más dokumentumok segítségével. A kiállításon eddig még soha nem publikált dokumentumanyaggal is találkozhat a közönség.

Ezt követően Ács Ferenc gordonkaművész Bach-műveket játszik.

Az idei marosvécsi eseménysor középpontjában az 50 éve elhunyt Tamási Áron áll. 17.15 órától a nagy író alakját, életművét, mai értékelését körbejáró emlékkonferencia kezdődik. A szervezők három jeles irodalomtörténészt, Tamási munkásságának avatott ismerőit hívták meg az eszmecserére. Kántor Lajos, Pomogáts Béla és Takaró Mihály előadásai hangzanak el a konferencián. Szombat délelőtt is a Tamási-évforduló jegyében folytatódik az emlékünnepség a kastélyparkban. 10 órától H. Szabó Gyula, a Helikon – Kemény János Alapítvány elnöke, Ördög Ferenc, Marosvécs polgármestere és Benkő Mihály református lelkész köszöntő gondolatai után Kántor Lajos emlékbeszéde tiszteleg Tamási Áron előtt. Fellépnek a helybeli iskolások is, részleteket adnak elő az író Bölcső és bagoly című művéből. Koszorúzás zárja az ünnepi összejövetelt. 13 órakor a marosvécsi tánccsoport is bemutatkozik. Majd 15 órától a művelődési házban azokra a helikoni írókra összpontosul a figyelem, akiknek szintén 2016-ban volt vagy lesz születési vagy haláluk évfordulója. Szokás szerint az idei megemlékezés is a helikoni leszármazottak beszélgetésével zárul.

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére