Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Peres úton követeli az Átlátszó Erdély az RMDSZ elszámolását az elköltött közpénzekről

Peres úton követeli az Átlátszó Erdély az RMDSZ elszámolását az elköltött közpénzekről

Peres úton próbálja az Átlátszó Erdély blog elérni, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és a szövetség által alapított Communitas Alapítvány adjon számot a felhasznált közpénzek elköltéséről – közölte csütörtökön a blog.

A tényfeltáró blog az elmúlt hónapokban cikksorozatban próbálta felderíteni, hogy mire költötte az RMDSZ azt a mintegy 28 millió eurónak megfelelő (8,68 milliárd forint) támogatást, amelyet az elmúlt hat évben a román költségvetésből folyósítottak az erdélyi magyarság képviselőjének. A blog nem kapott választ az RMDSZ-hez és a Communitas alapítványhoz májusban benyújtott közérdekű adatigénylésére.

Egy május végi sajtótájékoztatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette: a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvény nem vonatkozik az RMDSZ-re, de a szövetség 2009-ig visszamenően nyilvánosságra hozza honlapján a közpénzek elköltésére vonatkozó valamennyi adatot. A szövetség honlapján egyelőre nem jelentek meg az ígért információk.
A közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvényt egyébként éppen az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt képviselőinek a kezdeményezésére módosította úgy a parlament, hogy az immár egyértelműen vonatkozik a pártokra és a közhasznú civil szervezetekre is. Az RMDSZ ugyan pártként működik a román parlamentben, de érdekvédelmi civil szervezetként van bejegyezve.

A magyar közösségnek a román költségvetésből nyújtott, és az RMDSZ által kezelt támogatás kérdése több mint egy évtizede érzékeny témája az erdélyi magyar közéletnek. Az ellenzéki magyar pártok több rendben azzal vádolták a szövetséget, hogy pártépítésre használja a közösségnek szánt pénzt. Az RMDSZ és a pénzek egy részét kezelő Communitas alapítvány eddig csak a román költségvetésből kapott támogatás töredékének (a nyilvános pályázatokon tovább osztott támogatásnak) a felhasználását tette átláthatóvá.

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére