Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Szövetkezik az RMDSZ és a PSD Szászrégenben

Szövetkezik az RMDSZ és a PSD Szászrégenben

Eltekintenek a korábbi sérelmektől, és a közösség érdekében próbálnak együttműködni az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szászrégeni szervezetei.
Négyéves kimaradás után ifj. Márk Endre alpolgármester személyében ismét elöljáróval büszkélkedhet a szászrégeni magyarság. A közösség – bár a város szűk egyharmadát jelenti – úgy érzi, megillette az alpolgármesteri tisztség. Örömmel, ugyanakkor elvárásokkal tölti el Szászrégen magyar közösségét, hogy a tizenkilenc fős önkormányzat magyar alpolgármestert választott.

Nagy András helyi RMDSZ-elnök szerint két okból is jó ez a városnak és magyarságának. „Egyrészt a választásokon elért szoros eredmény arra következtet, hogy a magyarság képviselőit értékelik a szászrégeniek, és itt nem csak a magyarokra gondolok. Másrészt ifj. Márk Endre megválasztásával megtörtént a fiatalítás is, van kinek átadnom a stafétabotot” – ecsetelte lapunknak Nagy András, aki értésünkre adta, hogy négy év múlva már nem kíván versenybe szállni a polgármesteri székért. Nagy – aki 2004 és 2012 között állt a megyei jogú város élén – az idén mindössze 340 szavazattal szerzett kevesebbet, mint vetélytársa és egykori helyettese, a szociáldemokrata Maria Precup. Mindezt olyan körülmények között, hogy az abafáji cigányok voltak azok, akik elbillentették a mérleg nyelvét.

A régeni választásokat nyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ a maga nyolc, illetve hét képviselőjével kényelmes, több mint kétharmados többséget alkot az új testületben. Amint Nagy András elmondta, a kétpárti egyezség része volt, hogy az újraválasztott polgármester, amikor leosztja helyettese jogköreit, előzetesen egyeztessen a szövetség frakciójával. A két párt között az utóbbi négy évben igencsak elhidegült a viszony. A szociáldemokrata Maria Precup 2012-es megválasztásával egy nacionalista korszak kezdődött a városban, amit a baloldali alakulat megyei elnöke, Vasile Gliga csak fokozott. Vasile Oprea prefektus leváltása után a régeni parlamenti képviselő volt az, aki nyilvánosság előtt is kijelentette, hogy a menesztett kormánybiztos helyett semmiként nem tudna magyar embert elfogadni. Így Nagy András – Szászrégen volt polgármestere – helyett a Ponta-kormány hosszas huzavona után Lucian Gogát nevezte ki a prefektúra élére.

Kérdésünkre, hogy nem lett volna észszerűbb a településen hagyományos partnernek számító liberális párttal paktálni, Nagy nemmel válaszolt. „A PNL-sek nem kerestek efféle ajánlattal, jelöltjük, Ovidiu Iulius Făgărăşan többször is a magyar kártyát kijátszva támadott a kampányban” – indokolta pártja döntését az RMDSZ-vezető. Mind Nagy András, mind fiatalabb kollégája, Márk Endre reméli, hogy a PSD-vel kötött egyezség az etnikai békét szolgálja.

A terveiről kérdezett alpolgármester belátta, hogy Precup helyetteseként inkább az elöljáró elképzeléseit kell hogy támogassa, és kevésbé a Nagy András programját. Ettől függetlenül reméli, hogy legalább a belvárosban sikerül föld alá helyezni a városképet csúfító huzalokat, folytatni a Malomárok korszerűsítését, és végre kimozdítani a holtpontról a Kerekerdőbe tervezett, de a PSD által fölösleges beruházásnak tartott szabadidőpark megvalósítását.

Kérdésünkre, hogy milyen magyar ügyeket kíván előtérbe helyezni, ifj. Márk Endre a történelmi egyházak és a művelődési élet támogatását sorolta elsőként, ugyanakkor hozzátette, hogy az iskolák vezetőségében erősíteni szeretné a magyar jelenlétet. Nem feledkezett meg a régeni magyarság csaknem másfél évtizedes vágyáról, a Petőfi-szobor állításáról, mint ahogy a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésének ügyéről sem.

Szucher Ervin
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére