Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Gazdag programkínálat a 12. EMI-táborban

Gazdag programkínálat a 12. EMI-táborban

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínál programokat a szerdán kezdôdô 12. EMI-tábor. Az ötnapos rendezvényen kiemelt fontosságot kap a hagyományôrzés, valamint a közéleti és magyarságtörténeti elôadások sora, ugyanakkor gyerekprogramok, kézmûvesség és számtalan kikapcsolódási lehetôség várja az érdeklôdôket. Esténként koncerteken, bulikban, táncházakban szórakozhatnak a táborozók Gyergyószentmiklós határában.

Közélet és történelem az Elôadósátorban

Az Erdélyi Magyar Ifjak tábora ezúttal is számos közéleti, valamint történelmi témát feldolgozó értekezésnek és beszélgetésnek ad helyet. Az Elôadósátorban a szerdai 13 órai megnyitót követôen az Erdélyi Magyar Ifjak vezetôivel, Sorbán Attila Örssel és Szûcs Péterrel beszélgethetnek az érdeklôdôk a tábor múltjáról, jelenérôl és jövôjérôl. Ezt követôen Berecz András Kossuth-díjas elôadómûvész mesél a táborozóknak. A tábor második napján, csütörtökön tart elôadást Mandics György, a magyar ôstörténetet új megvilágításba helyezô Karacsay-kódex kutatója. A hatvanadik évfordulóra való tekintettel az 1956-os forradalom lesz az idei tábor egyik központi témája. Így csütörtökön Popély Gyula történész Az ’56-os forradalom és kihatása Felvidékre címmel tart elôadást, majd Wittner Mária és Murányi Levente egykori forradalmárok csatlakozásával kerekasztal- beszélgetés veszi kezdetét Fiatalként ’56-ban címmel.

Az autonómia témája köré épül a pénteki nap, kerekasztal-beszélgetésre kaptak meghívást az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt vezetôi, ugyanakkor elôadást tart Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. A tábor vendégei lesznek Baszkföldrôl Iskander Alkate Ibarrola és Alvaro Castilo Cordero, a Baszk Nemzeti Párt ifjúsági képviselôi, akik autonóm nemzeti régiójuk helyzetét mutatják be. Az erdélyi magyarságot érintô jogsértéseket járja körbe a szombati nap programja: Tôkés László, Gergely István és Szabó Gyula részvételével zajlik beszélgetés Az erdélyi magyarság és a titkosszolgálat: a Szekuritátétól a SRI-ig címmel, a „Beke-ügyrôl” pedig a HVIM képviseletében Szôcs Csongor és Tóth Bálint, valamint Tôke Ervin csíkszeredai tanácsos beszél. Ugyancsak szombaton tart elôadást Vona Gábor, a Jobbik elnöke Magyarok Európában. De lesz-e még Európa? címmel.

Ökumenikus istentisztelet várja a táborozókat vasárnap 10 órától, majd Raffay Ernô történész A magyarországi kommunizmus és az ’56-os forradalom címû értekezésére kerül sor az Elôadósátorban.

Zenei programok

Összesen tíz nagyszínpadi koncertet tartanak a 12. EMI- táborban: a Dorothy és a Road szerdán, a Kowalsky meg a Vega és a Zorall csütörtökön, a Beatrice és a Kalapács pénteken, a Hungarica és a Romantikus Erôszak szombaton, míg az Ismerôs Arcok és a Moby Dick vasárnap lép fel. Emellett a Kisszínpad is szórakozási lehetôséget biztosít esténként, itt a sepsiszentgyörgyi Domination, a magyarországi Hatás Alatt, Gyergyószent- miklósról a The Blast, a No Sugar és az Alteregó, valamint a székelyudvarhelyi Shadows ad koncertet. Záróeseményként a tábortûz mellett gitáresten a Miklós Fiúk Band idézi meg a magyar rock és blues nagyjait.

Gyerekprogramok és Mûvészsátor

A legkisebb táborozókat egész napos programok várják a számukra fenntartott Gyereksátorban. A tematikus napokon változatos tevékenységek: kézmûves-foglalkozások, játékos fizikai kísérletek, népi gyermekjátékok, szabadtéri mozgás és mesék szórakoztatják a gyerekeket mindennap 10 és 20 óra között. A Mûvészsátorban testfestés, agyagozás, ajándéktárgyak és ékszerek készítése közül válogathatnak a táborozók, de többek között a betû- és írásmûvészet és az üvegfújás rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek az érdeklôdôk.

Gyalogtúrák és sport

A gyergyói EKE szervezésében csütörtökön a Pricske-tetôre, pénteken a Maros forrásához, míg szombaton a Gyilkos-tetôre, illetve a résztvevôk állóképességétôl függôen a Kerek-kôig szerveznek gyalogtúrát, ezekre a helyszínen lehet jelentkezni. A 12. EMI-tábor labdarúgó-bajnoksága szerdán, csütörtökön és pénteken zajlik majd.

Néptáncoktatás és táncház kicsiknek és nagyoknak

Nagy Keresztesi Tamás és Csiki Zsuzsa, a Bekecs néptáncegyüttes táncosai tartanak táncoktatást csütörtökön és pénteken 18 órától a Kisszínpadon, illetve táncházat ugyanezeken a napokon éjféltôl az Elôadósátorban. Gyerekek számára külön, népi gyermekjátékokkal egybekötött oktatást tartanak csütörtökön és pénteken 16 órától a Gyereksátorban.

Hagyományôrzô programok

Az EMI hagyományôrzô csoportja és a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend szervezésében állandó programokként íjászat, hajítófegyverek próbája, élô haditábor, fegyver- és páncélmustra és szabad vívás található a Hagyományôrzô tér kínálatában naponta 11 és 18 óra között. Emellett látványos hadi bemutatót, bátrabbak számára pedig vívó- és íjászversenyt, illetve lovagi ötpróbát is rendeznek.

Borkóstolók

Idén is minôségi italok kóstolására nyílik lehetôség az EMI-táborban, csütörtöktôl vasárnapig naponta 16 órától. Csütörtökön a tokaji borvidékrôl érkezô Kiss János, pénteken a felvidéki Muzsláról Geönczeöl Attila, szombaton pedig a kelementelki Orbán család mutatja be borait. A székely pálinka kedvelôinek jó hír, hogy pénteken 18 órától a Csípán Pálinka is terítékre kerül.

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére