Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Nemzetközi mûvésztelep nyílt a gernyeszegi Teleki- kastélyban

Nemzetközi mûvésztelep nyílt a gernyeszegi Teleki- kastélyban

Kastélypark Nemzetközi Mûvésztelep néven alkotótábor nyílt pénteken a gernyeszegi Teleki- kastélyban. A kéthetes tábor augusztus 7. és 20. között zajlik. Pokorny Attila szobrászmûvész és társszervezô az MTI-nek elmondta: a részt vevô mûvészek augusztus 19-én mutatják be zárókiállításon a mûvésztelepen elkészített munkáikat. Harmadik alkalommal szervezik meg az alkotótábort a román állam által a Teleki család leszármazottainak visszaszolgáltatott kastélyban.

A nemzetközi mûvésztelep a Castle Art Port Egyesület szervezésében Pokorny Attila és Knyihár Amarilla képzômûvészek kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a kastély és a környék kulturális életének fellendítéséhez.

A mûvésztelep szabályai szerint minden résztvevô egy munkáját a kastély ado- tulajdonosainak mányozza, s ezzel támogatja a létesítmény restaurálását. Pokorny Attila szerint a 18. századi kastély ideális helyszín ilyen alkotótáborok megszervezésére, ezért remélik, hagyományos rendezvénnyé válik a mûvésztelep Gernyeszegen. Idén Magyarországról, Ausztriából és Romániából érkezik tizenegy mûvész, valamint egy mûvészettörténész.

A szervezôk minden évben igyekeznek másokat meghívni, nagyon fiatal és idôs kortárs mûvészeket egyaránt. A természetmûvészetre, a tájszobrászatra és a festészetre összpontosító alkotótábor témája a reflexió, így a visszatükrözôdés gondolatának valamilyen módon meg kell jelennie az elkészült alkotásokban – magyarázta Pokorny Attila.

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére