Navigáció: Kezdőlap / Sport / Megkezdte a toborzást a Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Megkezdte a toborzást a Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Megkezdte az utánpótlás-toborzást a magyarországi támogatással megalakult Székelyföldi Jégkorong Akadémia, augusztustól pedig az újonnan szerzôdtetett edzôk beindítják a nyári felkészítôket a jégkorongozó gyerekekkel – jelentette be csütörtökön Csíkszeredában Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorong Szövetség korábbi elnöke, az akadémia egyik kezdeményezôje.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa az MTI- nek elmondta: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arra kért támogatást Orbán Viktor magyar miniszterelnöktôl és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestôl, hogy Székelyföldön tartsák a jégkorongozó gyerekeket, magas színvonalú képzést biztosítva számukra szülôföldjükön. A székelyföldi utánpótlás legnagyobb problémája ugyanis az elvándorlás, a magas szintû sikeres magyarországi utánpótlás- nevelés valóságos „aranylázt” eredményezô szívó hatása – magyarázta.

Tánczos Barna szerint egész generációk mentek el „gyerekestôl, edzôstôl”, de a Magyarországra áttelepült 60-65 gyerek közül csak 3-4-nek sikerült profi jégkorongozóvá válnia. Ezért olyan színvonalas, egész Székelyföldre kiterjedô utánpótlás-hálózatot akarnak kiépíteni, amely itthon tartaná a jégkorongozó gyerekeket. Együttmûködési megállapodást terveznek a magyarországi klubokkal, akadémiával, a Magyar Jégkorong Szövetséggel, hogy a legtehetségesebbek ott folytathassák pályájukat, de nem tömegesen, hanem kivételes esetekben – mondta a szenátor.

A magyar kormány által megígért másfél milliárd forintos támogatást több év alatt, kiegészítô forrásként akarják felhasználni olyan fejlesztésekre és kiadásokra, amelyekre a román államtól vagy a helyi önkormányzatoktól nem tudnak pénzt szerezni. A 2016-ra megítélt több mint 600 millió forintos keretbôl decemberig Csíkszeredában és Gyergyószent- miklóson épül egy-egy mobil edzôpálya, a jövô évi támogatásból pedig az akadémia csík-karcfalvi központját akarják felépíteni.

Közben a romániai erôforrások maximális kihasználására is törekednek: román állami pénzbôl épül a kézdivásárhelyi jégpálya és a sepsiszentgyörgyi multifunkcionális pálya – számolt be Tánczos Barna.

Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát mûködtetô Mens Sana Alapítvány ügyvezetôje arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy elismert kanadai technikai igazgató fogja irányítani a székelyföldi hálózat utánpótlás-nevelését. Jelenleg a Székelyföldön 520 gyerek hokizik: ezt három- öt éven belül szeretnék megduplázni, olyan gyerekeket is bevonva a székelyek „nemzeti sportjába”, akik nem feltétlenül terveznek profi hokiskarriert. Megítélése szerint a Székelyföldi Jégkorong Akadémia így két év múlva juthat el oda, hogy saját „válogatott” csapatokat állítson ki a korosztályos bajnokságokban.

A Magyar Jégkorong Szövetségben elnökségi tagsággal rendelkezô Soltész Miklós, az EMMI egyházügyi államtitkára májusban jelentette be Csíkkarcfalván: a magyar kormány évi 225 millió forinttal, az idei évben pedig 613 millió forinttal támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, amely csíkkarcfalvi székhellyel, a római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben jön létre.

Farczádi Attila
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére