Navigáció: Kezdőlap / Sport / Távozásra szólították fel Hodos Lászlót, a Sportklub vezetőjét

Távozásra szólították fel Hodos Lászlót, a Sportklub vezetőjét

Távozásra szólította fel Hodos Lászlót, a Csíkszeredai Sportklub vezetőjét törzsszurkolók csoportja. Szerintük a jégkorong szakosztály sikertelensége, a szűkös pénzügyi helyzet, a sportolók megbecsülésének hiánya, a szponzori háttér leépülése miatt van erre szükség. Hodos szerint az állítások alaptalanok, a csapat menedzsere pedig úgy nyilatkozott, a jelenlegi problémák megoldása nem a vezetőcserében rejlik.
Szerkesztőségünkhöz egy, magát a Csíkszeredai Sportklub törzsszurkolóiként meghatározó csoport nevében érkezett egy petíció, amelyben elégedetlenségüket fejezik ki Hodos László klubvezető tevékenységével kapcsolatban. Szerintük a mostani igazgató irányítása alatt a jégkorong szakosztály egyre sikertelenebb lett, a csapat nagyarányú vereségeket produkált, és a romániai bajnokságban is méltatlanul szerepelt.

„A sikertelenség okai közül a sportolók emberi és sportszakmai megbecsülésének hiányát, a szponzori háttér leépítését, az ennek folytán kialakult szűkös pénzügyi helyzet előidézését, a jégkorongcsapatok összetételére kiható következményeket, a klub képviseletének, belső és külső kommunikációjának teljes elhanyagolását emeljük ki” – írja a dokumentum.

Megemlítik, hogy a törzsszurkolók az elmúlt négy „ínséges” évben is hűek maradtak a klubhoz, önkéntes munkával igyekeztek pótolni a hiányt, amit „a klubvezető aktivitásának teljes hiánya” okoz. Kifogásolják az elmaradt csapatépítést, és azt is, hogy az előkészített edzői megállapodás nem jött létre, ami több potenciális légiós elvesztésével járt.

„A törzsszurkolók türelme ezzel elfogyott! Egyetlen megoldást látunk, Hodos László mondjon le klubvezetői pozíciójáról!” – írja a petíció, amelynek szerzői szerint olyan vezetőre van szükség, akinek „számít ez a nagy múltú és jobb sorsra érdemes székely klub, akinek fontos a jégkorong, és aki mindent megtesz a tisztességes helytállásért a kemény versenyben”.

Az említett petícióhoz és az akcióhoz nincs köze a Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesületének – ezt Ferencz Hunor, az egyesület egyik vezetője jelentette ki kérdésünkre. Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy nincs kifogásuk a klubvezető ellen, de ebben az akcióban nem vesznek részt.

A törzsszurkolók azok a szurkolók, akik leghangosabban kiállnak a klub mellett, támogatják, és nem félnek vállalni véleményüket, ha a klub bajban van. Számukat nehéz pontosan meghatározni, van, hogy 50–100, de akár 500 személy is lehet köztük – ez a meghatározás Ilyés Lászlótól, a törzsszurkolói csoport képviselőjétől származik, akivel szintén beszéltünk. A jelenleg Magyarországon élő szurkoló úgy véli, nem megengedhető, ahogy a klubvezető bánik és beszél a játékosokkal, ugyanakkor szerinte elhanyagolja munkáját.

„Nézzünk rá a mezre, alig vannak szponzorok” – tette szóvá, kifogásolva, hogy a klubvezető a támogatóknak sem tett ajánlatot, nem próbálta meggyőzni őket, és ez a helyzet a csapatot gyengíti. „Időben elő volt készítve a nyáron a megállapodás a két svéd edzővel, ők jöttek volna, és hoztak volna megfelelő játékosokat is, de ezt lesöpörte az asztalról azzal, hogy a másodedző számára nincs pozíció. Ha kell az előrelépés, akkor meg kell oldani, hogy legyen” – érvelt Ilyés, aki szerint a hirtelen „előrángatott” edzőt és légiósokat felvonultató csapatot az ellenfelek szétverték. „Ott voltam Belgrádban, ahol jóval erősebb fizikumú szerb játékosok ellen játszottak, Debrecenben pedig egyszerűen állva hagyták a mieinket” – emlékeztetett.
Dósa Levente, egy másik törzsszurkoló azt mondta: „Az, hogy valaki semmit se tegyen a városáért, a csapatáért, amikor tudja, hogy ez mindenkinek a szíve csücske, ez nem mehet tovább. Talán ha lenne egy olyan személy, aki szívvel-lélekkel tudná ezt csinálni, akkor más lenne”. Arra a kérdésünkre, hogy mit terveznek a továbbiakban, azt mondta, remélik, választ kapnak, és utána döntenek. „Ha leülne a szurkolókkal, és elmondaná a sérelmeit, vagy hogy mi miért van, talán mi is megértenénk őt. De amíg nincs kommunikáció, addig nem tudunk egyetérteni a döntéseivel” – vázolta.

Bukarest tartja el

„Mi állami klub vagyunk, ez egy állami munkahely, én igazgatom a hivatalos dolgokat. A szponzori háttér nincs leépülve, mert a támogatók nagyjából megvannak, de a szponzorpénzt is különböző módon lehet kifizetni, nem úgy, mint korábban, és a kifizetések is másképp történnek, mint 4–5 évvel ezelőtt” – magyarázta megkeresésünkre Hodos László, aki úgy értékelte, alaptalan állításokról van szó, amelyekkel ő nem foglalkozik.

„Ezek rágalmazások” – utalt az időközben a közösségi oldalakon is megjelent egy, másabb tartalmú és nyelvezetű írásra is, amely szintén Hodos tevékenységét kifogásolja. Emlékeztetett, hogy az utóbbi időben sok törvény megváltozott, és a nemrég egy hónapig a klubnál végzett audit mindent rendben talált.

„Azt üzenték nekünk, vigyázzunk, mert jelenleg a csapat a legalitás szélén mozog. Mert oda fogunk kerülni, hogy a Sportklub, mint állami cég, nem adhat fizetést egy hokistának, ezt tiltani fogják. Egyedül a klub és a szponzorok tudnak támogatni, más nem, az új törvények szerint sem a városi, sem a megyei önkormányzat nem adhat pénzt fizetésekre, csak működésre. Hosszú távon, ha a város akar csapatot, át kell vennie, és akkor magánklub lesz. Jelenleg Bukarest tartja el az egész csapatot, és mindezt azért, mert ismernek, másképp a csapat már nem lenne” – magyarázta az igazgató. Hozzátette, nem kell elfeledni, hogy összesen kilenc szakosztálya van a klubnak, amelyek sportolói olimpiákon vesznek részt, és mindenikük elégedett.

Ne sérüljön a csapat

„Fontosnak tartom hangsúlyozni: a cél mindenki részéről mindig az, hogy a csapat ne sérüljön, és a közönség is elégedett legyen. Minden vita, stresszfaktor a kockáról kockára felépített eredményeinket dönti le” – jelentette ki a klub által csütörtökön közreadott interjúban Póra Róbert, a jégkorongcsapat menedzsere, hozzátéve, a Sportklub költségvetését 90 százalékban az állam, míg 10 százalékban a támogatók teszik ki.
„Állami klubként az aktuális törvényeket, illetve szabályokat nagyon szigorúan kell venni és alkalmazni. Itt nem lehet hibázni. Mivel állami klub vagyunk, ezért a klub életét meghatározó adminisztratív problémák megoldásai jóval nehezebben kivitelezhetők, sokkal több időt vesznek fel, mint egy magánklubnál. Továbbá a támogatóktól érkező pénzek felhasználása is jóval nehezebb, mint ezelőtt volt pár évvel. Sok szigorítást vezettek be” – erősítette meg a Hodos által elmondottakat.

Szerinte sokat segítene a sporttörvény módosítása. „Az egyik megoldás az lenne, ha az előbb említett 90:10 százalékos arány közelebb kerülne egymáshoz, és a szponzorok támogatása 60 százalék lenne. Ez szükséges az egészséges működéshez. A legjobb viszont, ha a jégkorongcsapatra ki lehetne találni egy másik jogi formát, és átalakulna magánklubbá” – fejtette ki.

Úgy értékelte, ez esetben felgyorsulna az adminisztratív jellegű problémák ügyintézése, amelyek heteket vagy hónapokat vesznek most fel. „Ezen jogi formához egy óriási közösségi összefogásra van szükség, hiszen elő kell teremteni a kieső állami tőkét, amelyre jelenleg nincs potenciál. Ehhez mind a város, mind a megye, illetve kisebb, nagyobb szponzorok oda kellene álljanak. Tehát a csapat jogi formájának a megváltoztatásában van a kulcs. Állítom, hogy a jelenlegi gondok megoldása nem a vezetőségcserében rejlik, hiszen bárki jönne ugyanezen problémákba ütközne, mint mi most” – érvelt Póra.

Támogatókkal tárgyalnak

A menedzser szerint nyáron hosszas egyeztetések után sikerült megújítani pár kulcsfontosságú támogatóval a szerződést, mindezek mellett folyamatos tárgyalást folytatnak a korábbi támogatókkal, illetve újakkal is.

„Könnyen meglehet, hogy közelebbről új támogatóink lesznek. Ennek ellenére bármilyen támogatásnak nagyon örvendünk, hiszen az pozitív irányba segíti a csapatot. Szívesen vennénk bárki felajánlását, aki segítene kisebb támogatók felkutatásában” – emelte ki. Hozzátette, nyáron, mielőtt eldőlt volna, hogy sikerül-e szerződést hosszabbítani kulcsfontosságú támogatókkal, nem hozhattak felelőtlen döntést edző, illetve játékosok igazolására.

„Így jártunk a svéd edzővel, akinek alá kellett volna írni a szerződését, de nem mertük meglépni. Továbbmenve látni kell, hogy a helyi riválisaink büdzséjének a felével, ha rendelkezünk. Ha nincs pénzed, akkor kisebb árkategóriájú játékosok után kell nézni. És még így is fennáll a rossz döntés lehetősége. Ezért volt ez a nagy jövés-menés és rotáció a légiósoknál. Pozitív történetként éljük meg, hogy a keret erősítésén most már jobban tudunk dolgozni, mert jóra fordulnak a támogatási lehetőségek” – számolt be.

A menedzser újdonságként említette, hogy az egyik klinika segítségével a csapat teljes körű orvosi ellátásban részesül, és klinika jóvoltából a csapat mellett egy sportpszichológus fog dolgozni, aki napi 4–5 órában foglalkozik a játékosokkal igény szerint.

Kovács Attila
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére