Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / A bringások többsége nem vigyáz a fejére

A bringások többsége nem vigyáz a fejére

Kiértékelték a szervezők a Reggeli a bringásoknak elnevezésű projektet. Mint kiderült, a biciklisek nagy része ugyan szabályosan felszereli kerékpárját, de csak nagyon kevesen hordanak védősisakot.
először Marosvásárhelyen kínáltak ingyenes reggelit azoknak, akik kerékpárral igyekeztek munkába vagy napi teendőiket elvégezni a múlt héten. Mint már beszámoltunk róla, a Reggeli a bringásoknak (Breakfast for Bikers – B4B) elnevezésű projektet a Marosszéki Közösségi Alapítvány, a Pro Biciclo Urbo szervezet és a rendőrség közösen szervezte, célja pedig az volt, hogy a kétkerekű alternatív közlekedési eszköz használatára buzdítsa a vásárhelyieket, a kerékpárosok szükségleteinek felmérése, valamint tájékoztatás és oktatás-nevelés.

„Az ötletet Magyarországon láttuk, a magyar kerékpáros klub Budapesten, illetve az egész országra kiterjesztve is megszervezte, és úgy gondoltuk, nálunk is sikere lehet. Igazunk lett, nagyon hasznosnak bizonyult a hat napig tartó projekt, amelynek során minden reggel 7 és 9 óra között a város különböző, a kerékpárosok szempontjából legforgalmasabbnak vélt útkereszteződéseiben állítottuk meg a bicikliseket” – ismertette megkeresésünkre az alapítvány ügyvezető igazgatója, Gál Sándor. Az OfficeCafé által felkínált kávé vagy a Shadow Gastro Group által felajánlott ásványvíz, és az Eldi által biztosított croissant-ért „cserébe” a megállított bringásoknak a közlekedési szokásaikkal kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük.
z önkéntesek ugyanakkor leellenőrizték, hogy a kerékpárok a törvényes előírásoknak megfelelően vannak-e felszerelve (lámpák, csengő, fényvisszaverő mellény stb.), erről pedig figyelmeztető kiértékelőt kaptak kézhez az érintettek. „Senki nem kapott bírságot, hanem felhívtuk a figyelmüket, hogy miket kell pótolnia ahhoz, hogy megfeleljen a jogszabályban foglaltaknak” – tette hozzá Gál Sándor. A reggeli bringások 360 kérdőívet töltöttek ki, és 375 kerékpár felszereltségét ellenőrizték le. Az adatok kiértékelése még zajlik, de annyi már kiderült, hogy a biciklik 68 százalékán van hátsó piros lámpa, 67 százalékán van első lámpa, 63 százalékának van a kerekeken sárga fényvisszaverő „macskaszem”, 55 százalék rendelkezik csengővel, és – ami talán a legmegdöbbentőbb – a kerékpárosok 13 százaléka hord fejvédő sisakot.

„A kezdeményezés sikeresnek mondható, a támogatások függvényében folytatni kívánjuk. Az egyik fontos visszajelzés, amit fontolóra veszünk, hogy legközelebb 5.30-tól kezdjük a reggeliztetést, hogy azokat is megállíthassuk és felmérhessük, akik 6-ra vagy 7-re igyekeznek munkába” – tájékoztatott Gál Sándor.

Észszerű mobilitásért bicikliznek
A kerékpározókat szólítja meg, illetve rájuk hívja fel a közúti forgalomban érintettek figyelmét a szeptember 18-án immár hagyományosan sorra kerülő őszi Critical Mass rendezvény és felvonulás, amelyet idén Észszerű mobilitás. Hatékony gazdaság címszó jegyében szerveznek. Marosvásárhely főterét vasárnap 14 órakor zárják le a közúti forgalom előtt, 14.30-tól a 3–14 év közöttiek számára szervezik a Junior Critical Masst, majd 14.30 és 17 óra között kerül sor a Tekerj egy jó célért! elnevezésű versenyre: 20 és 40 lejes (póló is jár vele) nevezésekkel lehet részt venni, a városban kijelölt kilenc checkpointot kell érinteni, aki háromhoz eljut, az részt vesz a sorsolásos tombolán, amely fődíja egy bicikli. A begyűlt összeget kerékpáros-oktatásra költik. Közben lesz gyerekek (3–14 év) számára 22 pontos kerékpáros és közlekedési feladatverseny, 17 órától pedig a főtéren a park körül elrajtol a gyerekek felvonulása. „A rendőrség idén nem engedi, hogy a város utcáit érintő »nagy« felvonuláson a 14 év alattiak részt vegyenek” – mondta Gál Sándor. A Critical Mass felvonulás 18 órától lesz a Hosszú utca (December 1. út)–Fortuna–Pandúrok útja–Predeal utca–Dózsa György út–Főtér–Forradalom utca–December 22. utca–Béke utca–Sörpatika útvonalon.

Gáspár Botond
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére