Nagy lehetôség a Maros HK jégkorongozói elôtt!

Csatlakozott a Székelyföld Jégkorong- akadémiához a marosvásárhelyi Maros Hockey Klub. Arról, hogy mit jelent ez, a csapat edzôje, Nagy Árpád (Kuksi) mesélt, aki az elmúlt idôszak eseményeit is ismertette.

– A klub U8-as és U10-es gyerekcsapatai részt vesznek a bajnokságban, amelyet az Erdélyi Jégkorongliga szervez. Augusztus végén egy hétig Csíkkarcfalván voltunk felkészítôn, ahol egy nagyon komoly – szlovák program alapján szervezett – jégtáborban vettünk részt. Szárazedzések és jégen tartott edzések is szerepeltek a programban. Ügyesen bizonyítottak a vásárhelyi gyerekek, még a nagyon fiatalok is, akik az idén még nem is korcsolyáztak.

– Az a nagy gondjuk a marosvásárhelyi fiatal jégkorongozóknak, hogy kevés a lehetôség a jégen való edzésekre?

– Igen. Eddig is jártunk alkalom-adtán Csíkkarcfalvára vagy Gyergyószentmiklósra, ahol edzéseken, illetve mérkôzéseken léptünk jégre, de reméljük, hogy a Székelyföld Jégkorong-akadémiának köszönhetôen ezután minderre több lehetôségünk lesz, hiszen az akadémia tevékenysége az egész Székelyföldre kiterjed.

– Kérem, beszéljen részletesebben errôl a kapcsolatról.

– Mivel a közelmúltban nagyfokú elvándorlást tapasztalhattunk a régióból, a jégkorongozók egy része külföldön próbálta kamatoztatni tudását, s mivel ezt mind a szülôföldünk, mind pedig a székely jégkorong megsínyli, létrehozták a Székelyföld Jégkorong-akadémiát. Létrejöttét és mûködését a magyar kormány (amely több év alatt összesen 1,5 milliárd forinttal segíti a projektet, idén 613 milliót juttattak), a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelô Zrt. támogatja.

A római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben létrejött akadémia központja Felcsík (Csíkkarcfalva), alközpontjai pedig Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Sep-siszentgyörgy, Alcsík (Csíkszentimre), Marosvásárhely és Székelyudvarhely lesznek.

– Mi a célja ennek a szervezetnek?

– Az akadémia szakembergárdája arra törekszik, hogy sportolói a székely jégkorong hírnevét öregbítsék a jövôben sportolóként is, edzôként és sportvezetôként is, ezért az intézménynek rendkívül fontos célja lesz a nemzeti öntudat megerôsítése és a tehetséges fiatalok felkutatása, képzése és itthon maradásra biztatása. Az utóbbi években egész generációk mentek el „gyerekestül, edzôstül”, de a Magyarországra áttelepült több tíz gyerek közül csak néhánynak sikerült profi jégkorongozóvá válnia. Jelenleg a Székelyföldön mintegy 500 gyerek hokizik, ezt a számot három-öt éven belül szeretnék megduplázni, olyan gyerekeket is bevonva a székelyek „nemzeti sportjába”, akik nem feltétlenül terveznek profi hokis karriert.

– Már toborozzák a gyerekeket az akadémiára?

– Az elsô ilyen rendezvény a Székely Hokiverbunk volt: Székelyföld több városába utaztak el karavánjukkal július 19-én és 20-án, találkoztak a hokizni vágyó gyermekekkel és szüleikkel, nagyszüleikkel. A toborzókaraván érintette Csíkkarcfalvát, Sepsiszent- györgyöt, Csíkszeredát és Gyergyószentmiklóst. Az eseményekre ellátogatott Bartalis István, Sofron István és Becze Tihamér, napjaink legnépszerûbb székely jégkorongozói, akik a sportágról, karrierrôl, munkáról, sikerekrôl és nem utolsósorban a jégkorong szépségeirôl meséltek az ifjú nemzedék képviselôinek.

– Milyen támogatásban részesülnek a marosvásárhelyi, a Maros megyei gyerekek, ha csatlakoznak a kezdeményezéshez?

– Mivel mi is részesei lehetünk ennek az akadémiának, kapunk egy minimális támogatást is, azaz van egy bizonyos összegünk, amivel „jeget vehetünk” (mintegy 300-400 lej egy óra), vihetjük a gyerekeket tornákra, rendezvényekre. Benne vagyunk az U8-as és az U10-es bajnokságban is, amelyeket a csíkszeredai székhelyû Erdélyi Jégkorongliga szervez, idôvel pedig a tehetségesebb gyerekek ezekbôl a támogatott központokból felkerülhetnek az akadémia csapatába, ami egy székely válogatottnak felel meg. Ezért itt megragadom az alkalmat, és felhívom azoknak a szülôknek a figyelmét, akik jégkorongozni szeretnék adni a 6-7 éves gyereküket, hogy ezután bátrabban megtehetik, hiszen a tehetségesebbek elôtt szép jövô állhat. Az érdeklôdô szülôk felvehetik velem a kapcsolatot a 0745-857-927-es telefonszámon, vagy a hcmmures@yahoo.com e-mail-címen.

Czimbalmos Ferenc Attila
Népújság

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

A nyárádtőiek kihagyott gólhelyzetei megbosszulták magukat.

Harminchat év szünet után rendeztek újra 2. ligás mérkőzést Szászrégenben, azonban nem a helybeli Avântul, …