Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Egy évtized a betegek, idősek szolgálatában

Egy évtized a betegek, idősek szolgálatában

A Diakónia Keresztény Alapítvány, az Erdélyi Református Egyházkerület szeretetszolgálata minden évben Katalin-nap környékén szervezi meg a diakóniai munkát végzők szakmai találkozóját, a Bethlen Kata-napokat. Idén november 18-án és 19-én a szászrégeni Monte Carlo vendéglátóegység konferenciatermében volt a találkozó, amelyen megünnepelték a szászrégeni szolgálat létrejöttének 10. évfordulóját.

A rendezvényen meghívottként Bence János, a budapesti Bethesda gyermekkórház igazgatója tartott előadást az intézmény történetéről. Rövid film segítségével visszatekintettek a szászrégeni szolgálat 10 éves történetére, majd a partnerszervezetek köszöntőjét követően a Tiberius vonósnégyes lépett fel. A rendezvényen díjazták az országos diakóniai alapítvány minden fiókjától az év munkatársát. A szászrégeni egységből Gidófalvi Kamilla (a körtvélyfáji fióktól) részesült elismerésben. Másnap szakmai műhelymunkák keretében dr. Gezsa Ferenc adjunktus, a Károli Gáspár Egyetem bölcsészettudományi karának tanára, mentálhigiénés szakirányító, Takács Péter segédtanár, valamint dr. Kis Jenő, a kolozsvári protestáns teológiai kar tanára előadást tartottak a szupervízióról, az esetmunkáról és a kontextuális lelki gondozásról, majd három csoportban elmélyítették a témát a munkatársakkal.

Székely György radnótfájai lelkipásztor a Népújságnak elmondta, a megalakulás óta majdnem évente bővült a szolgálat egy-egy egységgel Szászrégenben, a környékbeli községekben, de még Vámosgálfalván és Besztercén is van fiókegység. Közel 50 településen 10 önkormányzattal volt és van valamilyen kapcsolatuk. Voltak olyan önkormányzatok is, ahol nem tudták folytatni a munkát, vagy azért, mert nem érezték ennek a szükségességét, vagy mert nem tudták kellőképpen támogatni a szolgálatot. Jelenleg két városban – Szászrégen és Beszterce – ,valamint nyolc nagyobb községben és a hozzájuk tartozó falvakban végeznek szolgálatot. A statisztikai adatok szerint 10 év alatt 6000 rászorulót gondoztak, akikhez hozzávetőlegesen 190.000 alkalommal látogattak el a munkatársak, összesen 637.273 szolgáltatást nyújtva. 2007-től támogatja a tevékenységet a munkaügyi minisztérium, de volt idő, amikor nem volt állami segítség, ezért az évek során változott a munkatársakkal való viszony is. Jelenleg 20 alkalmazott és több önkéntes lelkiismeretesen és odaadóan végzi a munkát.

Az otthoni beteggondozás mellett tavaly ősztől halmozottan fogyatékosokkal is foglalkoznak (fotó). Szeptember 5-étől ez a foglalkoztatás a 2015-ben befejezett radnótfájai református kistemplomban zajlik. Vallástól, nemzetiségtől függetlenül kilenc szellemi fogyatékos napi három-négy órát hétköznap olyan kézműves- tevékenységeken vesz részt, amelynek célja a finommotorikus készségek fejlesztése. Emellett számolni tanulnak és gyakorolják a betűvetést valamint olyan házimunka elvégzését, amivel önállóbbak lehetnek. Ottjártunkkor Rád Anita segítségével – aki a magyar kormány által támogatott Petőfi-program ösztöndíjasaként június 15-ig teljesít szolgálatot – karácsonyra díszeket készítettek a gondozottak. Anita férje, Rád András László hatodéves teológushallgatóként segédlelkészi szolgálatot végez Székely György mellett a radnótfáji egyházközségben.

Az otthoni beteg- és a palliatív lelkigondozás mellett az idéntől védett műhelyfoglalkozás is indult, ahol két fogyatékkal élő és egy egészséges munkatárs használt ruhát válogat. A HEKS-EPER és a Van de Heerik alapítványok segítségével Radnótfájára juttatott ruhákat osztályozzák. A tervek szerint a szükséges engedélyek beszerzése után egy üzletet is nyitnak, amelynek bevételét a szolgálat fejlesztésére fordítják majd. Hosszú távú terv a radnótfájai parókiával szemben levő, visszakapott református iskola épületének felújítása és átalakítása, ahova a (parókia fásszínéből kialakított) diakóniai szolgálat irodája költözne – tájékoztatott Székely György lelkipásztor.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére