Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Márk Endre alpolgármester – A név kötelez

Márk Endre alpolgármester – A név kötelez

Alig háromszázzal maradt alul a Maria Precup, Szászrégen korábbi és jelenlegi polgármestere által begyűjtött szavazatokénál Nagy András, az RMDSZ jelöltje, így a városi választmány úgy döntött, hogy Márk Endre gépészmérnököt jelöli alpolgármesternek. A helyi tanácsban a PSD-vel történt egyezségnek köszönhetően foglalhatta el az alpolgármesteri tisztséget az RMDSZ szászrégeni szervezete korábbi elnökének a fia.

– Miért vállalta el a megbízatást?

– Sajnos, elveszítettük a helyhatósági választást. Nagy András nem lett polgármester, ellenben sikerült annyi képviselőt bejuttatni a tanácsba, hogy befolyásoló tényezők lehettünk a koalíciós tárgyalásokon. Maria Precup polgármester asszony felkínálta a lehetőséget, hogy az RMDSZ jelöljön ki magyar alpolgármestert. Két nap gondolkodási időm volt, végül elvállaltam. Nevem előnyömre vált, hiszen édesapám, id. Márk Endre 17 évig elnökként vezette az RMDSZ szászrégeni szervezetét. Őszinte, rátermett ember volt, akit szerettek a szászrégeniek, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Számomra is példakép, igyekszem, közéleti szerepet vállalva, a nyomdokaiba lépni. Két gyerekem van, Kolozsváron végeztem a gépészmérnökit, ötödik generációs szászrégeniként ismerem a várost, szeretem az embereket és úgy érzem, hogy tisztelnek a románok is, ezért vállaltam el a munkát.

– Milyen elvárások fogalmazódtak meg a szászrégeni magyarokban annak tudatában, hogy négy év után újra magyar alpolgármestere lehet a városnak?

– Négy évig helyi tanácsos voltam, és ellenzékben kellett dolgoznunk. Ez nem volt megoldás, hiszen szinte semmit sem tudtunk elérni közösségünk számára. Most, hogy négy hónapja alpolgármester vagyok, úgy érzem, a szászrégeni magyaroknak újabb lehetőségük nyílt arra, hogy közvetlenül elintéződjenek ügyes-bajos dolgaik. Van közképviselőjük, akihez magyarul fordulhatnak, és ez növeli a bizalmat. A lehetőségek és a törvény biztosította keretek között igyekszem rendezni, megoldani a felvetődő gondokat. Minden kedden 10-13 óra között tartok fogadóórát, amelyen rendszeresen 10-15 magyar ajkú helybeli felkeres.

– Milyen hatáskörökkel bízta meg önt Maria Precup polgármester?

– Úgy érzem, hogy az együttműködés a polgármester asszonnyal a kölcsönös bizalmon alapszik, és ezt jelzi az is, hogy igen széles körű a hatásköröm. Többek között felelek a szociális, mezőgazdasági, kataszteri, közbeszerzési, projektmenedzselési kérdésekért, hozzám tartozik az oktatás, a sport, a művelődés, a helyi múzeum, a sportbázisok, a városi strand kezelése és a helyi rendőrség irányítása. Eddig szerepet vállaltam a szászrégeni magyar napok és néhány sporttevékenység szervezésében és sikerült törvényes megoldást találnunk arra, hogy ne szűnjön meg a Rádió GaGa helyi adója, mert számunkra fontos, hogy működjön egy olyan rádió, ahol magyarul is közölnek helyi híreket.

– Mit szeretnének megvalósítani 2017-ben?

– Remélem, az év végéig sikerül felszerelnünk még 32 térfigyelő kamerát, amivel növeljük a közbiztonságot. A főtéren, Abafája és a két sportbázis környékén lesz több kamera. Sajnos, nem sikerült beszerezni a megfelelő engedélyeket, így nem foghattunk hozzá a város marosvásárhelyi kijáratánál levő, a Görgényszentimre felé vezető út bekötésénél létrehozandó körforgalom megépítéséhez. Megvan az erre vonatkozó tanácsi határozat és a pénzkeret is, amint meglesznek az engedélyek – várhatóan tavasszal –, hozzáfogunk a munkához. Átalakítjuk a hajdani Patria mozi épületét is. A tervek szerint itt 3D-s mozi, házasságkötő és konferenciaterem, kiállítóterem és szórakozóhely működne majd. Elkészültek a tervek, de a bukaresti Colectiv-tragédiát követően a tűzoltók szigorúbb feltételeket szabtak, ezért át kellett rajzolni a terveket, s nyilván újabb költségvetés is kell. Amint elkészül, várhatóan az új év elején megvalósíthatjuk az elképzelést. Tavasszal az országos beruházási alapból a napipiacon egy csarnokot építünk. Folytatjuk az utcák felújítását Abafáján és hozzáfogunk a Munkás utca leaszfaltozásához. Szeretnénk végre kivitelezni a Kerekerdő park tervét is. Itt a munkálatok elkezdődtek, de a DNA és az országos számvevőszék bűnvádi eljárást kezdeményezett, ezért jövő októberig „befagyasztották” a beruházást. Valami eltérést tapasztaltak az elvégzett munka és az elszámolás között. Reméljük, hogy sikerül tisztázni a „nézeteltérést”, mert szeretnénk új közbeszerzést kiírni és folytatni a munkát.

– Mi a garancia arra, hogy a parlamenti választásokat követően nem romlik meg majd a viszony a polgármester asszonnyal?

– A helyi tanácsban koalíciót kötöttünk a PSD-vel, mivel csak így tudtuk megteremteni a szükséges kényelmes többséget. Nagyon jó a közreműködés. Minden tanácsülés előtt van egy koalíciós egyeztetés, ahol őszintén és nyíltan átbeszéljük a dolgainkat, a logikus és szakszerű érveinket sok esetben elfogadják partnereink. Legutóbb véleményt kértek tőlem a december elsejei ünnepség kapcsán arról, hogy milyen legyen a műsor, hogy ne sértsenek meg minket, magyarokat. Ezt őszinte nyitásnak tartom, amelyet a helyi körülmények között meg kell őriznünk.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére