Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / A székely címer éve

A székely címer éve

A székely címer éveként értékeli a 2016-os esztendőt a hivatalos bejegyzésének kétéves évfordulóját ma, január 16-án ünneplő Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület.
A sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István heraldikus 2016-ban Románia és a világ szakembereivel is megosztotta a székely címer történetét. Az egyesület szempontjából az év legkiemelkedőbb eseménye a skóciai Glasgowban augusztus 10–13-a között rendezett 32. Genealógiai és Heraldikai Világkongresszuson való részvétel volt. Szekeres elnök „A székely közösség címerének alakulása annak megjelenésétől addig, amíg a legnagyobb romániai nemzeti kisebbségi közösség, a magyarság autonómiaharcának jelképévé vált” címmel tartott gazdagon illusztrált előadást. (A hivatalosan bejegyzett cím így hangzik: The evolution of the Szekler community’s coat of arms from the origins until it became the symbol of the Romanian largest minority, the Hungarian community’s autonomy movement.) Az előadás magyar változatát a VII. Székelyföld Napok keretében október 20-án Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban mutatta be a heraldikus.

Az egyesület elnöke előadást tartott A székely közösség címereiről (Stemele comunității secuiești) a május 12–14-e között a moldvai Jászvásáron (Iași) megrendezett 17. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson. Ugyanott Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) heraldikusról is tartott előadást, aki 1921-ben I. Ferdinánd király megrendelésére Románia államcímerét is megtervezte, kiérdemelve ezért a román királyi koronarendet. Ez alkalommal tartották Szekeres Attila István Kovászna megye címerkincsét feldolgozó, gazdagon illusztrált, az árkosi Tinta Kiadónál román nyelven megjelent könyvének – Patrimoniul heraldic al județului Covasna – „ősbemutatóját”. A kötetet Tudor R. Tiron bukaresti heraldikus méltatta.
Szekeres A nap és a holdsarló a székely heraldikában címmel tartott előadást a Fogarasföld Múzeuma által a fogarasi várban szeptember 22–23. között szervezett éves nemzetközi tudományos ülésszakon. Ugyanott bemutatta a Háromszék címerkincsét feldolgozó könyvét, melyet Constantin Ittu nagyszebeni heraldikus méltatott.

És hogy a székely címer témájának körüljárása tejessé váljék, a Székely Nemzeti Múzeum tavaly megjelent legfrissebb évkönyve, az Acta Siculica 2014–2015-ös kötete tartalmazza Szekeres Attila Istvánnak a 2013. november 22–24-e között Kijevben tartott 4. Nemzetközi Pecséttani Konferencián bemutatott, A nap és a holdsarló a székely közösség pecsétjében (The Sun and Crescent in the seal of the Szekler Community) című angol nyelvű előadásának szerkesztett változatát. Ugyanabban a kötetben jelent meg a szerző Gödri Ferenc szerepe Sepsiszentgyörgy címerének alakulásában című tanulmánya is.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke – aki „civilben” a Háromszék című napilap szerkesztője – ezeken kívül számos címertani előadást tartott 2016 folyamán szerte Erdélyben, különböző konferenciák és fórumok keretében, magyar és romám nyelven egyaránt.

itthon.ma

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére