Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Közkegyelem: Johannis is részt vett a bukaresti tüntetésen

Közkegyelem: Johannis is részt vett a bukaresti tüntetésen

Országszerte tüntetők vonultak utcára vasárnap a balliberális kormány közkegyelmi tervezete és a büntetőtörvénykönyv módosítása ellen tiltakozva, a bukaresti tüntetők között a tervezeteket nyíltan bíráló Klaus Johannis államfő is megjelent.

A fővárosi Egyetem téren összegyűlt, egyes források szerint tíz-, mások szerint tizenötezer ember éppen a két kilométernyire lévő kormányszékház felé indult, amikor megérkezett közéjük Klaus Johannis, aki szerdán a kormányülésen való bejelentetlen részvételével próbálta megakadályozni, hogy a kabinet társadalmi vita nélkül módosítsa a büntetőjogot.

A tüntetők – akik szerint a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni a korrupcióval gyanúsított politikusainak – hangos éljenzéssel fogadták az elnököt. Klaus Johannis kijelentette, azért ment az Egyetem térre, hogy kifejezze felháborodását amiatt, hogy a politikusok egy csoportja meg akarja változtatni a törvényeket és gyengíteni szándékozik a jogállamot.

„Azért jöttem az Egyetem térre, több ezer románhoz hasonlóan, hogy kifejezzem felháborodásomat. Egy csoportnyi politikus, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak, meg akarják változtatni a romániai jogszabályokat, meg akarják gyengíteni a jogállamot, és ez megengedhetetlen. Nem engedhetjük meg, hogy vétkes politikusok tízei, százai tiszta lappal folytathassák a törvénytelenségeiket. A románok joggal vannak felháborodva” – idézte az államfő szavait az Agerpres hírügynökség.

Bukaresthez hasonlóan az ország számos nagyvárosában is utcára vonultak az emberek a Sorin Grindeanu vezette kormány közkegyelmet célzó terve ellen. Kolozsváron mintegy kétezren adtak hangot tilakozásuknak a demonstrálók, akik a következő feliratokkal ellátott táblákat emeltek a magasba: „Nemet az amnesztiának, börtönbe a tolvajokkal!”, „Egy demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek”, „Törvényeket a népnek, és nem a politikusoknak”, „PSD, ne feledd, ez az ország nem a tied”. Tüntetéseket szerveztek vasárnap a külföldön élő románok is többek között Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Dániában és Norvégiában.

A román Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló csatornák, a România, illetve az Antena 3 hírtelevíziók erőszakra való felbujtással és államcsínykísérlettel vádolták meg Klaus Johannist a tüntetők melletti szolidarizálása miatt. (Megjegyzendő, hogy előbbi csatorna tulajdonosa a jelenleg szökésben lévő, számos korrupciós és gazdasági bűncselekménnyel gyanúsított Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselő, míg utóbbié a börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu üzletember-politikus, egykori szenátor). Valentin Stan politikai elemző, egyetemi tanár szerint az államfő „erőszakra buzdította az illegális demonstráció résztvevőit”, míg Ion Cristoiu újságíró úgy vélekedett, hogy az államfő „a tüntetőkkel együtt fel fogja gyújtani a kormány épületét”.

kronika.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére