Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Rocksuli Marosvásárhelyen: Ahol az értékek találkoznak

Rocksuli Marosvásárhelyen: Ahol az értékek találkoznak

„A rockzene örök érvényű”- szól a közismert mondás, ennek ellenére mégis kevés hangsúlyt fektetnek az oktatására Marosvásárhelyen, amiként az egész országban. A Bronx Music társulat azonban mert nagyot álmodni, így február 13-án első alkalommal megnyitja kapuit a marosvásárhelyi rocksuli, amely hatalmas űrt tölt be a zenei palettán. Erről kérdeztünk Hints Zoltánt, a rocksuli egyik megvalósítóját, aki mesélt a kezdetekről, a rockzene fontosságáról, illetve az oktatás formájáról.
„A történet 1989-ig nyúlik vissza, amikor is Vincze Béla, a Rocksuli megálmodója egy továbbképzőn vett részt, és olyan ötletet kapott, amely arra sarkalta, hogy érdemes ezzel a témával foglalkozni. Az eltelt majdnem 30 év igazolja, hogy jó ötlet volt és szükséges, lévén, hogy a közel 3 évtized alatt még mindig nem jutottunk oda, hogy az állami rendszerbe bekerüljön a rockzenei képzés. Annak ellenére, hogy egy nagyon dinamikus, változó műfajról van szó, rengeteg ágazattal, nem ismerik el, ezért az állami képzésből kimarad. Ezt a hiányt pótolja a rocksuli” – meséli Hints Zoltán. További céljuk az oktatás mellett, hogy összefogják a zenészeket, bár egyénileg megtanítanak mindenkit, de ezen túlmenően nagy hangsúlyt fektetnek az együttesek meglétére, hiszen úgy többet lehet elérni.
Amint megtudtuk, a rendszer felépítése nagyon rugalmas, nem kell felvételizni, az alapelv, hogy valamilyen szinten mindenki megtanítható zenélni. „A cél, hogy örömed legyen benne, hiszen még Kodály Zoltán is úgy fogalmazta, hogy: zenélni öröm.”
Tanulás és lelki feltöltődés egyaránt
A zene gyógyír a léleknek! – vallják a szervezők, hiszen aki zenét hallgat és kedveli, annak egészen más a lelkivilága, de aki még zenél is, az jobban átéli és érti a zene mondanivalóját, ezért mondhatni, hogy egészen másfajta emberek, más látószöggel, eltérő gondolkodással élnek. „Például a zenészek jobb matematikusok, mivel az agynak olyan területét mozgatja meg, ami szoros összefüggésben van az egzakt tudományokkal. A zenész folyamatosan számokban gondolkodik, számolja az ütemeket, ami egy idő után nem is annyira tudatos, hanem reflexé válik.”
Együttműködés eredménye
A Rocksuli székhelye a Fészek Debrecenben, ami nem véletlen, ha a rockzenéről beszélünk Magyarországon. Mára már odafejlődött, hogy kb. 800 lelkes diákja van Budapesten és Cegléden is, illetve első alkalom, hogy Marosvásárhelyen is beindul.
Mindez a marosvásárhelyi BRONX MUSIC egyesülettel kialakított együttműködésnek köszönhető.
Minőségi oktatás
Az oktatói kar összeválogatásánál elsődleges szempont volt, hogy mindenki gyakorlott pedagógus és aktív zenész legyen, hiszen ahhoz, hogy át tudja adni a tudását, mindkét feltételnek eleget kell tennie. „Sikerült egy igazán elit tanári gárdát összekovácsolnunk, a hét szakosodást lefednünk hat kiváló tanárral, és nyugodtan állítható, hogy egy ilyen csapattal bárhol megálljuk a helyünket muzsikus és pedagógus szinten.”
Kik jelentkezhetnek?
Bárki! Még akár olyan is, aki soha életében nem fogott hangszert a kezében, ami igazán számít, az a belső motiváció. Szerencsére nincs hiány a jelentkezésben, hiszen folyamatosan csöng a telefon, olyan is van, hogy egy egész család beiratkozott.
Az utólagos statisztika azt igazolja, hogy a legnagyobb érdeklődés a dob iránt van, ami végül is nem csoda, hiszen ebből van a legnagyobb hiány az egész országra való tekintettel. „Köztudott, hogy a rockzenében a legnagyobb szerepe a dobosnak van, ő adja meg a ritmust, amit ha nem tud tartani, akkor káosz lesz.”
A félév zárásaként nagy „dobásra” készülnek a szervezők, ami egy gálaműsor keretén belül valósul meg június folyamán, ahol minden tanuló bemutatkozhat a nagyközönség előtt. „A nagyobb motiváció érdekében lesz sztármeghívott is – ami egyelőre még meglepetés – a különlegesség pedig az, hogy a sztárok fogják kísérni a tanulókat. „Nem kis meglepetésünkre, egyből vállalták! Nagyon örülünk annak, hogy a befutott zenészek is fontosnak tartják az utánpótlást.”
A cél, hogy éves szinten legalább 200 hallgató részesüljön minőségi oktatásban, bár egy suli fél éves időtartamú, akár több alkalommal is el lehet végezni, mindaddig, amíg van valami számukra való, ez lehet szakmai fejlődés, csoportkeresés, együttes kialakítása, van olyan hallgató, aki 6-7 éve tagja.
Jövőre vonatkozólag a szervezőknek még rengeteg tervük van, például márciusban első alkalommal beindul a Rocksuli klub est, amikor helyi, illetve vendég meghívottak lépnek fel, ami nagy lehetőség, ugyanis a város vezetősége nem nagyon támogatja a helyi zenekarokat. „Egy zenészt pedig a legjobban az motivál, ha van közönsége, akkor látja az értelmét, ha tapasztalja a visszajelzést, ezért igyekszünk erre alkalmat teremteni.”
Timár Tímea
Központ

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére