Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Ízes, aromás mezőségi fűszerpaprika

Ízes, aromás mezőségi fűszerpaprika

A mezőpaniti Nagy Dániel fűszerpaprika-termesztéssel foglalkozik. Ez azért dicséretes, mert a fiatalember arra szánta el magát, hogy otthon, a szülőföldjén próbál megélhetést teremteni. A gazdaportán az édesapa, Nagy Rezső fogadott.

– Kis tételben már rég foglalkozunk fűszerpaprikával. A múlt év végén az RMGE Maros szervezésében Szatymazon jártunk, ahol nagyon sok paprikatermelővel találkoztunk, a tapasztalatcsere mellett népszerűsítettük a mezőségi fűszerpaprikát. A fiam, Dániel, aki a csíkszeredai Sapientián közgazdasági szakot végzett, vállalkozássá szeretné fejleszteni a fűszerpaprika-termelést. Tavaly 17 áron foglalkoztunk ezzel, jövőre egy hektárt vetünk be. A vetőmag Magyarországról származik, éveken át az első termésből választottuk ki a magok javát. Adottak a feltételek nagyobb mennyiség előállításához, ehhez több pénz kell. Sajnos minden drága. Meg kell vásárolni az öntözőberendezést, sokba került a szárító. Nagy gyárakban a paprikát megmossák, 160 fokon hirtelen megszárítják, mindent kiölnek belőle. Mi másként csináljuk, lassan szárítjuk a termést, így minden aroma, illat, tápanyag, szín megmarad.

– Ki segít a munkában?

– A család. Alkalmi segítségek, a kollégák, diákok. Mi mindent kézileg végzünk, az ültetést, a kapálást, a szedést.

– 17 árról mekkora mennyiséget sikerült betakarítani?

– A nyers paprikát nem mértük le, de hozzávetőleg kétezer kg paprikánk lett, amiből körülbelül 170 kilogramm fűszerpaprikát sikerült előállítani.

– Hol értékesítik a fűszerpaprikát?

– Piacokon, igaz, a mi paprikánk drágább, mint a behozott kínai, amiről nem lehet tudni, hogy mi van benne. A mienk százszázalékos, tiszta, vegyszermentes paprika, amely megőrzi az illatát, aromáját és színét. A paprika negyed kilogrammos csomagokban kerül a vásárolóhoz, csomagonként 18 lejért.

Mezey Sarolta
népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére