Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Meglopják és megfélemlítik az utasokat

Meglopják és megfélemlítik az utasokat

Szinte napi rendszerességgel jelzik a világhálón a marosvásárhelyiek, hogy a megállókban, autóbuszokon zsebtolvajok garázdálkodnak. Bár évek óta ugyanazok a személyek félemlítik meg elsősorban az idős nyugdíjasokat, a sok csomaggal, gyermekkel utazó édesanyákat, úgy tűnik, a busztársaság, a helyi és a megyei rendőrség is tehetetlen.
Évek óta létrehozták az În Atenţia Pasagerilor Târgumureşeni– A marosvásárhelyi utasok figyelmébe elnevezésű oldalt, ahol közzétették a marosvásárhelyi megállókban és buszokon az utasokat megkárosító személyek fényképeit. A hozzászólásokból kiderül, hogy a tettesek általában a megállókban ücsörögnek, és úgy viselkednek, mintha nem ismernék egymást. A buszra való felszállást követően kiválasztanak egy áldozatot, aki legtöbbször sok csomaggal rendelkező, vagy olvasó utas. Majd tülekedni, lökdösődni kezdenek. Megtörténik, hogy az áldozatot balról lökdösik, és közben a jobb zsebéből lopják ki az értékeket. A lopott holmit azonnal továbbadják társaiknak, hogy leleplezés esetén ne legyen náluk bizonyíték. Az említett Facebook-oldalon újabb és újabb beszámolókat tesznek közzé, azonban lényeges előrelépés nem történt ez ügyben.

A hétvégén egy újabb kisfilm jelent meg a világhálón, amely azt örökíti meg, hogy egy marosvásárhelyi fiatalasszony felismerte a Bolgárok téri buszmegállóban azt a két férfit, akik közismert zsebtolvajok a városban, és figyelmeztetni kezdte a többieket is a megállóban. Meghallották ezt a gyanúsítottak, és fenyegetni, lökdösni kezdték a fiatalasszonyt, aki közben elővette a telefonját, és filmezni kezdte őket. Senki nem mert beleavatkozni a várakozók közül, aztán megjelent a hölgy férje, aki épp egy közeli üzletben vásárolt, a zsebtolvajok pedig elmentek. A videóban az is elhangzik, hogy nem egyedi esetről van szó, két héttel ezelőtt az asszony nagyapját rabolták ki ugyanezek a személyek a buszon.

A Maros Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Andreea Pop szerint a fő probléma a zsebtolvajok esetében, hogy nagyon nehezen lehet rájuk bizonyítani a bűncselekményt, sokszor nem akadnak tanúk, akik elmesélnék, hogy mit láttak. A károsultak közül kevesen jelentik a lopást, általában csak akkor, ha nagy a káruk. A rendőrök civilben és egyenruhában rendszeresen járőröznek a buszmegállókban, tömegközlekedési eszközökön is utaznak, mi több tájékoztató plakátokat helyeztek ki a legtöbb közszállítási járműre, így is figyelmeztetve az utasokat, hogy vigyázzanak értéktárgyaikra. „Tudjuk, hogy ez egy valós gond Marosvásárhelyen is” – mondta a sajtószóvivő. A statisztikai adatok a jelenség visszaszorításáról „beszélnek”, hiszen tavaly 20 százalékkal csökkent a bejelentett zseb- és táskatolvajlások száma.

A papíron csökkenő esetek ellenére az utasok gyakran találkoznak a kisfilmben is bemutatott személyekkel, jelenséggel. Egy kétgyerekes édesanya lapunknak elmondta, „főleg a Dózsa György úti buszmegállókban látom ezeket a gyanús embereket buszra szállni. Néhány hónapja pedig együtt is utaztam velük a tizenhetesen. Hárman szálltak fel, egy nő és két férfi, láttam, hogy mire készülnek, éppen egy idősebb néni táskáját szemelték ki. Éppen figyelmeztetni akartam a nénit, de megelőzött ebben a mellette ülő utas, aki odaszólt neki, hogy tolvajok ülnek a buszon. Erre a trió tagjai ordibálni és fenyegetni kezdték az idősebb utasokat, akik „lebuktatták” őket, majd a következő megállóban leszálltak a járműről és elsiettek. Bevallom, örültem is annak, hogy nem én kellett szóljak a néninek, mert tehetetlennek érzem magam velük szemben, és félek tőlük.”

„Ezt a félelmet kellene legyőzzék az utasok, és összefogva szembeszálljanak a zsebtolvajokkal. Azt kell szem előtt tartsák, hogy ma mástól lopnak, de holnap vagy azután lányainktól, feleségeinktől, szüleinktől” – véli Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség vezetője, aki szerint, ha a buszmegállóban várakozó, vagy a buszon utazó 20–30 személy közül 10–15-ön egyöntetűen fellépnének a zsebtolvajok ellen, vissza lehetne szorítani a jelenséget.

„A lopás bűncselekmény és ezzel a megyei rendőrség foglalkozik. Ennek ellenére mi rendszeresen járőrőzünk egyenruhában a megállókban és autóbuszokon, mi több a megállókban levő videokamerák felvételein is figyeljük, hogy mi történik a városban” – mondta Bretfelean, akitől megkérdeztük, hogy melyik buszmegállóban van megfigyelőrendszer, de ezt nem kívánta részletezni. Azt még elmondta, hogy az előírások értelmében az autóbuszvezetőt kell értesíteni, amennyiben a buszon lopást észlelünk, vagy gyanús személyeket látunk tevékenykedni. A buszsofőr köteles az ajtókat bezárni, megállni, s megvárni, hogy a rendőrök a helyszínre érkezzenek.

A tömegközlekedési vállalat diszpécserszolgálata nem kívánt arról nyilatkozni, hogy a buszokon dolgozó gépkocsivezetők és jegyárusok panaszkodnak-e a zsebtolvajokra, illetve az utasoktól érkezett-e erre vonatkozó írásos panasz.

Simon Virág
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére