Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Év végéig befejezhetik a ratosnyai gát építését

Év végéig befejezhetik a ratosnyai gát építését

Kifizetik a kisajátított erdők értékét

Az Energetikai Minisztérium előkészítette azt a határozattervezetet, amelynek alapján 1.468.000 lejt fizetnek a ratosnyai hidroenergetikai létesítmény által érintett kisajátított területekért az ingatlanok tulajdonosainak. A területek nagy része Ratosnyán a Rövid-, Szék-, Közép- és Tiha-patak völgyében található el, de Palotailván és Felsőrépán is vettek át területeket, az utóbbi közigazgatási egységekhez tartozó területeket a gát tápvezetékének kiépítése miatt.

A kormányrendelettel nemcsak az említett összeget fogadják el, hanem jóváhagyják a felterjesztett területek, illetve tulajdonosok jegyzékét is, és az egyénenként leosztott kártérítést is meghatározták. A kormányrendelet elfogadását követően a szaktárca átutalja a teljes összeget a ratosnyai hidroenergetikai társaság (Societetea de Producere a Energiei Electrice Hidrocentrală Răstoliţa) bankszámlájára, ahonnan a kisajátítottak képviselőinek igénylésére 30 napon belül szintén bankon keresztül kapják kézhez az érintettek a nekik megítélt részt. A kártérítésben részesülők jegyzékét közzétették a http://energie.gov.ro/transparenta-si-integritate/transperenta-deciziona… internetes elérhetőségen.

Mint ismeretes, a ratosnyai gát építését Románia Szocialista Köztársaság államtanácsa 1989-ben hagyta jóvá, az építkezési engedélyt 1990-ben bocsátották ki. Miután hozzáfogtak a munkálatokhoz, többször is leálltak vele, egyrészt mert elfogyott a pénzkeret, sokáig pedig nem tisztázták, hogy melyik szaktárca hatáskörébe tartozik a további munkálatok finanszírozása. Mivel előrehaladott állapotban volt a kivitelezés, az illetékesek szerint nem lehetett leállítani a munkát. Az 1989 után megváltozott társadalmi-gazdasági helyzet miatt sokan kérdőre vonták a beruházás szükségességét, mivel csökkent az ország energetikai szükséglete. A vízügyi hatóság illetékesei azt állítják, hogy a gáttal tulajdonképpen a Maros vízhozamát szabályozhatják, és így tartósabb aszály esetén nem maradnak víz nélkül a Ratosnya alatti települések lakói. Tudomásunk szerint a gát magasságát a tervezett felére csökkentették.

Marius Lircă, Ratosnya polgármestere szerint a gát leginkább a község területén levő erdőket érinti. Összesen 534 hektárt sajátítanak ki, ebből 151 hektárt a Romsilva kezel, 55 hektár magánkézben van (nagyrészt a vitatott Bánffy-féle tulajdonról van szó). A vízgyűjtő tó 210 hektárt foglal el. A különbséget a hidrotechnikai létesítmények (gát, föld alatti vízvezetékek stb.), illetve a tó körül kiépített út miatt kellett kisajátítani.

Az elkövetkezendő időszakban az országos ingatlanügynökség (ANVRS) képviselői a helyszínen ellenőrzik a kisajátítási okiratokat, és összevetik a területtel. Miután az érintettekkel megkötik az adásvételi szerződést, 30 napon belül utalják át az összeget a bankszámláról a tulajdonos által megadott számlára.

A kisajátítási folyamatot követően hozzáfognak az erdőterületek letarolásához, és fokozatosan feltöltik a vízgyűjtőt. Azt tervezik, hogy 2017 végéig minimális kapacitással ugyan, de üzembe helyezhetik a Ratosnya és Galonya közöttiő áramfejlesztő egységet.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére