Navigáció: Kezdőlap / Szórakozás / Jól végződött a vármezői hőlégballon-fesztivál

Jól végződött a vármezői hőlégballon-fesztivál

Bár a szervezők is úgy vélik, a fesztivál „történetében” so-sem volt ennyire kedvezőtlen az időjárás, jól végződött az idei hőlégballon-rendezvény: vasárnap délután ezrek tolongtak Vármezőben a ballonóriások körül.

A kedvezőtlen időjárás kétségtelenül nyomot hagyott a hét végén immár tizenkettedik alkalommal megszervezett vármezői hőléballon-parádén, hiszen csak feleannyi repülést vállalhattak a pilóták, mint amennyit máskor szoktak. Pénteken egy alkalommal levegőbe engedték a vászongömböket, de az eső miatt eláztak, így az esti repülést kénytelenek voltak lemondani az újabb eső miatt is, és szombaton is egész nap rostokolniuk kellett a folyamatos esőzés miatt – tudtuk meg a helyszínen a pilótáktól. Vasárnap reggelre azonban az esőfelhők elvonultak a havasokból is, így ismét felemelkedhettek a kosaras léggömbök. Déltől a bámészkodók is gyülekezni kezdtek, késő délutánra már többezresre nőtt a tömeg a helyszínen. Az esőzés nyomában maradt sárral kevésbé törődtek a látogatók, inkább a marosvásárhelyi Kerecsensólyom egyesület kora középkori magyar harci bemutatójára és jurtájára voltak kíváncsiak, majd a réten fűre terített hatalmas légzsákokat vették körül, s kíváncsian várták, hogy a szakmai eligazítás után a csapatok elkezdjék a ballonok felfújását, s rögzítés után a felállítását, forró levegővel való feltöltését. A lacikonyhákból felszálló füst iránya, sebessége azonban a tapasztalt pilótáknak jelezte: még várni kell, amíg a laikus számára alig érezhető légmozgás is másodpercenkénti kétméteres sebességre csökken. Ekkor megkezdhették a beszállást azok, akiknek szerencséjük volt: a szabad repülésre már legalább egy hónapja elfogytak az amúgy olcsónak nem mondható 350 lejes jegyek, de a függesztett (azaz csak kis magasságig felemelkedő, földhöz rögzített ballonokkal történő) repülésre is 25 lejt kellett fizetni. S mivel az eső miatt csak a tervezett emelkedések felét ejthették meg, a szervezőknek igencsak meggyűlt a munkája vasárnap délután, hogy a jeggyel rendelkezőket elosszák a kosarak között.

Idén húsz léggömb emelkedett fel, Szlovákia, Csehország és Moldova Köztársaság képviselői mellett brit léggömb is volt, Magyarországról Szeged, Hajdúszoboszló, Debrecen, Székesfehérvár, Kiskőrös, Kecskemét, Szajol egy-egy, Budapest három, Tiszaújváros két csapattal érkezett, Romániából két bukaresti és egy-egy kolozsvári, jászvásári és vármezői léggömböt neveztek be, de Európa két nagy léggömbgyártó cége, a Cameroon és a Kubiček családok képviselői is megjelentek a parádén. A hamar esteledő havasalji eget színes ballonok töltötték meg, de sárkányrepülők is röpködtek a levegőben, illetve a tömegben szaladgáló gyerekek kezében. A látogatókat lacikonyhák sora és kézművesvásár várta, a tér egyik sarkában gyerekek szórakoztak.

A vármezői Nyárád Sky Team hat éve alakult, jelenleg négyen alkotják a csapatot – tudtuk meg Magyari Péter pilótától. Ők főleg alacsony repülést végeznek, azaz 150-200 méterig emelkednek fel, a megtett távolság a szél és időjárás függvénye, a leghosszabb táv Szováta és Szászrégen volt. A függesztett repülés 15-20 méterig való felemelkedést jelent, s mivel rengetegen váltottak jegyet, egy femelkedés, lebegés nem tart tovább öt percnél – tudtuk meg a Budapestről érkezett Tatai Istvántól, miközben léggömbjüket rögzítették. Csapatuk évtizedek óta jár ide, mert fantasztikus a hangulat, a csapatok között nagyon jó kapcsolat alakult ki, még ha nem is beszél mindenki magyarul. Számukra nagyon kellemes hangulatú ez a fesztivál, mert a magyarországi találkozókon a szakmaiság és a ballonozás van előtérben, legtöbb helyen alig van néző vagy mellőzik a tömeget, míg itt a vármezői fesztivál valóságos népünnepély.

A vasárnap délutáni tömeg nagyságát pontosan nem lehet megállapítani, de több ezer ember sereglett a felszállóhelyet biztosító rétre, míg a több helyen kialakított parkoló-kertek is telve voltak, itt is ezresekre tehető a gépkocsik száma. S bár sokan a ballonok felszállása után próbáltak is hazaindulni, a vármezői úton több kilométeres autósor alakult ki alkonyatra, és a parkolókból való kijutás is legalább félórás türelmi időt jelentett.

Gligor Róbert László
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére